Sari la conținut

Cât trebuie să fie saturația de oxigen în funcție de vârstă

Cât trebuie să fie saturația de oxigen. Nivelul de oxigen din sânge sau saturația de oxigen (SpO2) trebuie să fie la un anumit nivel pentru ca întregul organism să poată funcționa. Dacă saturația scade prea mult, inima și creierul sunt suprasolicitate. 

În această perioadă, mai mult ca oricând am auzit vorbindu-se despre importanța acestei măsurători, care e un indicator al modului în care funcționează plămânii.

De ce scade saturația de oxigen

Iată doar câteva exemple de afecțiuni în care nivelul de oxigen din sânge poate scădea:

  • Covid-19
  • Boli pulmonare (BPOC, pneumonie, astm, emfizem, fibroză pulmonară, bronșită)
  • Boli de inimă
  • Insuficiență cardiacă
  • Anemie
  • Apneea în somn
  • Malformații cardiace congenitale
  • Febră

Cât trebuie să fie saturația de oxigen, în funcție de vârstă

La sugarii sănătoși si la copii valoarea SpO2 este cuprinsă între 97-100%. Poate fi mai mică la nou născuți și la sugarii foarte mici (93%–97%). Majoritatea copiilor au o ușoară fluctuație a SpO2 în cursul unei zile, valorile maxime apărând după amiaza, iar cele minime dimineața devreme, indiferent dacă copiii dorm sau sunt în stare de veghe.

Majoritatea oamenilor trebuie să aibă o saturație în oxigen de cel puțin 89-90% pentru a-și menține celulele sănătoase.
Se crede că un nivel mai mic decât acesta pentru o perioadă scurtă de timp nu va provoca deteriorări celulare.

Ce simptome apar când saturația de oxigen scade

Oximetria este măsurarea saturaţiei oxigenului în sânge. Pulsoximetrul este un dispozitiv care ne poate ajuta să evaluăm cantitatea de oxigen din sângele nostru. În cazul în care saturația de oxigen scade, pot apărea următoarele simptome:

Amețeală, confuzie
Dureri de cap
Oboseala cronică sau extenuarea
Dificultăți în a respira
Respirație rapidă
Tensiune arterială crescută
Lipsă de coordonare
Dureri în piept

Pulsoximetrele, în funcție de model, se pot aplica la nivelul unui deget de la mână, de la picior sau la lobul urechii. Unele telefoane mobile au aplicații destinate sănătății, cum ar fi S-Health pentru Android. Aceasta poate efectua funcția de pulsoximetrie folosind senzorul de lângă camera foto. Determinarea nu are precizia unui dispozitiv medical dar poate furniza indicații prețioase în situații de urgență.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel