Sari la conținut

Cătălin Măruță, pe masa de operație: Îmi e frică de intervenție. Ce a pățit prezentatorul TV

Dieta Andra
Sursa foto: Arhivă Doctorul Zilei
Cum slabeste Andra

Cătălin Măruță a anunțat că va ajunge pe masa de operație, joi. Prezentatorul TV va suferi o operație de ligamente încrucișate.

Prezentatorul TV a avut parte de un accident nefericit în vacanța de vară, în urmă căruia s-a ales cu ligamentele încrucișate rupte.

Cătălin Măruță a dezvăluit că va lipsi, pentru o perioadă, de pe micul ecran pentru că va trebui să se opereze la picior.

Cătălin Măruță: Îmi e frică de tot, îmi e frică de intervenție

„Voi lipsi o perioadă de la emisiune. Îmi e frică de tot, îmi e frică de intervenție”, a spus Cătălin Măruță la Pro TV.

Deși nu face sport de performanță, vedeta de la Pro TV a avut parte de un episod neplăcut în vacanța de vară, în timp ce se juca cu fiul său pe plajă. Un val foarte puternic l-a lovit, iar ligamentele de la un picior s-au rupt.

Măruță: Va trebui să mă operez

„Nu te mai simți ca la 20 de ani, normal. Numai că problema mea este de la niște ligamente încrucișate rupte. De obicei, le rup oamenii care fac sport de performanță. Numai că la mine s-a întâmplat pur și simplu.

S-a întâmplat în vacanța de vară, mă jucam cu fiul meu pe plajă. M-a prins piciorul pivotat, neîncordat, m-a lovit un val foarte puternic și mi-a rupt ligamentele încrucișate. Va trebui să mă operez, ceea ce va fi foarte distractiv”, a explicat Cătălin Măruță.

Ruptura de ligament

Schimbarile rapide de direcție și decelerarea bruscă sunt principalele mecanismele de producere a rupturii de ligament anterior în situația practicarii unor sporturi precum schiatul, fotbalul, tenisul sau baschetul. Contactul direct puternic este cauza comun întâlnită în sporturile de contact (lupte).

Pe lângă practicarea unor sporturi, anumiți factori pot să favorizeze sau să crească riscul de leziune a ligamentului incrucișat anterior.

Diagnostic și examinare

Inițial, are loc un examen clinic în timpul căruia medicul ortoped examinează locul dureros. Pentru un diagnostic exact, medicul vă mai recomanda unele investigații:

  • Radiografia – pentru a se exclude alte traumatisme precum fracturile
  • Imagistica prin rezonanta magnetica (IRM sau RMN)
  • Ecografia de genunchi

Tratament

“În ultimii ani efectuam din ce în ce mai multe operații de ligamentoplastii, atât în rândul sportivilor recreaționali, cât și de performanta. Ligamentul încrucișat anterior are un rol foarte important în stabilitatea articulației genunchiului, ruptura completa fiind incompatibila cu practicarea sportului.

Leziunile LIA apar în general după traume non-contact, că urmare a pivotării și decelerarii bruște, cum este cazul practicării schiului, fotbalului, tenisului sau baschetului sau în sporturi de contact (lupte).

Daca nu este corect diagnosticata și tratata la timp, ruptura de ligament încrucișat anterior poate fi începutul sfârșitului genunghiului, deoarece duce la artroza progresiva. Indiferent de tehnica folosita de reconstrucție a ligamentului, procedura se face artroscopic, minimizând riscurile. Însă nu toate leziunile de ligament încrucișat trebuie operate.

Decizia trebuie luata împreună cu pacientul și personalizata în funcție de tipul de activitate practicata la locul de munca, nivelul de antrenament și foarte important, capacitatea de a face kinetoterapie după intervenție. Practic, recuperarea funcțională este cheia intervenției, aspectul motivațional al pacientului fiind foarte important. Scopul ligamentoplastiei este că pacientul să poată să revină la activitățile sportive de dinaintea traumatismului”, a menționat Dr. Vlad Predescu, medic primar ortopedie- traumatologie, membru al Societății Europene de Chirurgia Genunchiului și de Medicina Sportiva și membru al Academiei Americane de Ortopedie, potrivit reginamaria.ro.

 

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: