vineri, august 6, 2021

Fructele si legumele sunt vitale pentru pastrarea sanatatii deoarece contin vitamine care distrug radicalii liberi.

Cate fructe si legume trebuie sa consumi? Specialistii OMS te sfatuiesc sa mananci

zilnic cinci portii de cate 80 de grame de vegetale. Statisticile arata insa ca doar 13% dintre barbati si 15% dintre femei respecta acest obicei. Consumul mediu este de 2,7 portii pentru barbati si 2,9 pentru femei. 21a dintre barbati si 15% dintre femei nu consuma fructe si legume deloc.

Cat de mare ar trebui sa fie o portie? Ca regula generala, o portie este cat iti incape intr-o mana. De exemplu, un mar, trei caise sau zece mure.

Sunt suficiente cinci banane pe zi? Nu. Specialistii te sfatuiesc sa aplici „regula curcubeului”, deoarece vitaminele din fructe si legume variaza in functie

de culoarea acestor alimente. Ideal ar fi sa consumati vegetale rosii, portocalii, galbene, verzi.

Cat de bune sunt sucurile naturale? Cand storci un fruct, se pierd anumite fibre si substante. In plus, daca bei prea mult suc, risti sa consumi mai mult zahar decat daca ai manca fructul intreg. Copiii nu ar trebui sa bea mai mult de un pahar cu suc pe zi, de preferat, diluat cu apa.

Sunt bune fructele inghetate sau uscate? Fructele proaspete sunt cele mai bune, dar le poti consuma si uscate sau inghetate fara sa pierzi nutrienti importanti.

Specialistii te sfatuiesc sa nu mananci

totusi prea multe fructe uscate, precum stafide, prune sau caise, deoarece concentratia de zahar este prea mare.

 

Ultimele stiri

Parteneri