Sari la conținut

Câte icoane este bine să ai în casă. Cum trebuie ţinut acest obiect de cult

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Cele mai frecvent întâlnite icoane în casele oamenilor sunt cele cu Maica Domnului și Pruncul Iisus, însă este foarte important ca o familie să aibă în casă icoane cu sfinții ale căror nume le poartă.

Cu toate că nu există un număr corect sau greșit de icoane, potrivit preoților, cel mai bine este ca în fiecare cameră să existe câte o icoană. Aceste obiecte de cult, care ar trebui să fie și sfințite, sunt simboluri foarte puternice ale credinței și îi pot ajuta pe credincioși în momentele dificile.

Mai mult decât atât, preotul Constantin Coman susține că pe lângă acestea nu trebuie să existe și alte lucruri. Astfel că, peretele camerei trebuie dedicat doar icoanei.

„Este bine să avem în fiecare cameră câte o icoană. Pe peretele cu icoana nu trebuie să mai punem nimic altceva, pentru că atenția noastră să nu fie atrasă de alt lucru atunci când ne rugăm în fața icoanei și pentru că nu este bine să punem alături de icoană lucruri care nu au legătură cu aceasta”, a precizat părintele Constantin Coman, notează Doxologia.

Locul din casa ta unde trebuie să ții icoana

Icoana ar trebui să fie întotdeauna orientată spre est. „Punem icoana la răsărit pentru că ne rugăm întotdeauna cu fața la răsărit, și la biserică și acasă. Răsăritul, locul de unde ne vine lumina, este semnul lui Dumnezeu, al Mântuitorului Hristos, numit în rugăciunile Bisericii Răsăritul cel de sus, Soarele Dreptății, etc.

Apoi, lumina este semnul lui Dumnezeu, al binelui și al lucrurilor bune care se fac la lumina zilei, în timp ce apusul, întunericul este semnul răului și al lucrurilor care se fac la întuneric. Deci, trebuie să avem grijă să așezăm icoana la răsărit, pentru a ne închina cu fața la răsărit.

A fost un timp când unii dintre creștini țineau icoanele ascunse, după ușă, în vreun colțișor sau chiar în șifoniere sau în valize. A sosit timpul să scoatem icoanele la vedere și să le așezăm unde le este locul”, a mai spus preotul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel