Sari la conținut

Câte ore trebuie să dormi în funcţie de vârstă pentru a-ţi proteja sănătatea

simptome precoce
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Calitatea somnului este esențială pentru sănătatea creierului 

De cât somn ai nevoie în funcție vârstă. Somnul permite refacerea organismului, deoarece are un impact major asupra sănătății organismului.

Este important stabilirea unui program de somn adecvat vârstei și a aplica metodele potrivite pentru a crește calitatea somnului, a menține, dar și a îmbunătăți starea de sănătate.

În timp ce nou-născuții își petrec cea mai mare parte a zilelor dormind, un program de scădere a orelor de somn apre pe parcursul copilăriei și adolescenței.

Atât pubertatea, cât și bătrânețea afectează drastic somnul. Adolescenții dorm des și târziu, în timp ce seniorii se bagă în pat seara devreme. Toate acestea sugerează că cerințele de somn sunt într-un spectru în continuă schimbare, acest bărbat, care pretinde că doarme 30 de minute pe zi, căzând la capătul extrem.

Este important de menționat că fiecare persoană este diferită și prezintă particularitățile sale medicale. Prin urmare, necesarul de somn poate fi ușor diferit față de durata considerată a fi normală.

bebelus
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Bebelușii dorm între 14 și 17 ore pe zi

În primul lor an de viață, bebelușii își triplează greutatea, iar odihna suficientă susține aceste câștiguri, deoarece hormonul de creștere este eliberat în masă în timpul somnului cu unde lente.

De la naștere până la trei luni, bebelușii dorm 14 până la 17 ore pe zi, iar creșterea lor este în egală măsură fizică și cognitivă.

„Se formează o mulțime de conexiuni neuronale noi și se desfășoară o mulțime de învățare nouă. Totul este nou și acesta este un factor proeminent al nevoilor de somn pentru acea vârstă”, a declarat dr. Yi Cai, director de chirurgie a somnului la Centrul Medical Irving al Universității Columbia, pentru TIME.

De la patru la douăsprezece luni, bebelușii încep să doarmă mai puțin pe măsură ce adoptă și se adaptează la un ritm circadian.

De cât somn ai nevoie în funcție de vârstă: Copii mici, între 1 și 5 ani

Pe măsură ce bebelușii trec pragul în copilărie și ritmul de creștere încetinește, nevoile de somn continuă să scadă  Copiii au nevoie de 11-14 ore de somn de la unu la doi ani și 10-13 ore de la trei la cinci.

O parte din acest somn este distribuit în timpul somnului, o denumire de somn care scade odată cu vârsta.

Potrivit National Sleep Foundation, până la 18 luni, majoritatea copiilor mici fac în medie un pui de somn pe zi, care durează una până la trei ore. De la trei ani încolo, cerințele pentru pui de somn variază de la copil la copil, unii eliminându-le cu totul.

O imaginație activă și fricile care vin cu ea pot începe să afecteze tiparele de somn în rândul acestei grupe de vârstă.

Depresia
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Adolescenţii au nevoie de minim 8 ore de somn

De la șase până la doisprezece, timpul de somn încetează de obicei, iar somnul trebuie să scadă la nouă până la douăsprezece ore pe noapte.

Pubertatea, însă, aduce nevoi schimbătoare și un început de provocări. Se recomandă ca adolescenții să doarmă între opt până la 10 ore în fiecare noapte.

Mulți se luptă cu somnul din cauza întârzierii ritmului circadian, apariției ulterioare a melatoninei și a ratelor mai mari de vigilență seara, toate predispunându-i la orele de culcare și de trezire mai târzii.

„Mulți adolescenți au doar un somn întârziat. De aceea unii adolescenți se confruntă cu probleme cu orele timpurii de școală, în care s-ar putea să nu primească somnul de care au nevoie pentru a se trezi la timp pentru școală, iar apoi ar putea avea nevoie să-și recupereze somnul în timpul zilei, când se întorc acasă”, a explicat dr. Yi Cai.

Cercetările sugerează că adolescenții care dorm în mod obișnuit timp de 30 până la 60 de minute pe zi au o atenție îmbunătățită, capacitatea de raționament nonverbal și memoria spațială.

De cât somn ai nevoie în funcție de vârstă: Adulți

Când ajungem la vârsta adultă, corpul este în „modul de întreținere”. Acest platou de creștere se reflectă în nevoile reduse de somn, cu șapte până la opt ore fiind punctul ideal.

Dacă aveți nevoie de mai mult, Joshua Tal, un psiholog de somn și sănătate din New York, avertizează că este posibil să suferiți de o tulburare de somn, cum ar fi apneea în somn sau hipersomnia și ar trebui să solicitați asistență medicală.

Ca și în cazul tuturor lucrurilor, sincronizarea este totul, iar cercetările recente sugerează că a merge la culcare până la ora 1 a.m. poate reduce riscul de a dezvolta afecțiuni mentale și comportamentale, cum ar fi depresia și anxietatea.

Pentru cei care doresc să-și îmbunătățească cantitatea și calitatea somnului, experții sugerează exerciții de seară și o dietă bogată în fructe și legume. Cercetătorii mai spun că dormitul în weekend poate reduce riscul de atac de cord.

tabelul orelor de somn
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Seniorii cu vârsta peste 65 de ani

După 65 de ani, producția și eliberarea de melatonină se reduce, rezultând un somn mai puțin și mai ușor. Pe măsură ce corpul îmbătrânește, urinarea poate deveni mai frecventă, perturbând tiparele de somn.

Vârsta înaintată este, de asemenea, asociată cu un ritm circadian avansat, care determină organismul să dorească să se culce mai devreme și să se trezească, dar scopul ar trebui să fie încă șapte până la opt ore.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel