Sari la conținut

Depresia la tinerețe poate duce la probleme de memorie, mai târziu în viață

depresie
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Depresia la tinerețe.

Depresia la tinerețe. Experimentarea simptomelor depresive ca un adult tânăr și nu numai poate duce la abilități de gândire și memorie mai proaste la vârsta mijlocie, arată un studiu recent

La fiecare cinci ani, timp de 20 de ani, 3.117 participanți au fost evaluați pentru simptome depresive, completând un chestionar despre apetitul, somnul, capacitatea de concentrare și sentimentele de inutilitate, tristețe sau singurătate.

Depresia la tinerețe poate duce la probleme de memorie, mai târziu în viață

Voluntarii au fost împărțiți în patru grupuri în funcție de progresia simptomelor lor:

  • simptome „persistent scăzute”,
  • simptome „în scădere medie”,
  • „persistent medii”,
  • „în creștere mare”.

Adulții de culoare au raportat simptome depresive mai des decât adulții albi, au descoperit cercetătorii.

Când participanții au ajuns la vârsta de aproximativ 55 de ani, li s-au dat trei teste pentru a-și demonstra abilitățile de gândire și memorie. Scorurile au variat de la zero la 133, scorurile mai mici reprezentând o cogniție mai proastă.

  • Grupul cu simptome scăzute a avut un scor mediu de 73;
  • Grupul cu simptome medii-scădere, 71;
  • Grupul cu simptome persistente medii, 66;
  • Grupul cu simptome în creștere mare, 57.

Participanții de culoare din cele trei grupuri cele mai simptomatice au avut memorie verbală, viteză de procesare și scoruri ale funcției executive mai proaste în comparație cu cei cu puține simptome.

„Rezultatele noastre sugerează că adulții de culoare nu numai că sunt mai predispuși să experimenteze traiectorii mai grave ale simptomelor depresive, dar aceste simptome pot duce la repercusiuni mai grave asupra gândirii și memoriei încă de la vârsta mijlocie”, a spus autorul studiului Leslie Grasset, de la Universitatea din Bordeaux. Franţa.

„Acest lucru poate ajuta la explicarea unora dintre disparitățile în ceea ce privește riscul de demență la vârsta înaintată.”

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel