luni, ianuarie 25, 2021
Irina Lungu

Câte teste face România zilnic pentru depistarea COVID-19. Capacitatea de testare pentru COVID-19 se apropie de 5.000 zilnic în România, după cum îşi propuneau săptămâna trecută autoritățile.

De ieri până astăzi, conform datelor raportate de Grupul de Comunicare Strategică, s-au făcut 4.730 de teste. În prezent s-ar putea face chiar mai multe, spune ministrul sănătății, Nelu Tătaru. O problemă este însă lipsa personalului care să aibă pregătirea necesară sau experiența suficientă pentru a se atinge capacitatea maximă existentă.

Nelu Tătaru a declarat, potrivit Radio România Actualități, că avem la acest moment o capacitate de testare pentru pe aparate de 6000 de teste pe zi în 57 de puncte de testare și facem 4.500- 4.700 de testări pe zi. Nu ţine doar de capacitatea aparatului, ţine şi de personalul care lucrează pe acest aparat și de faptul dacă lucrează de o perioadă mai lungă, dacă este rodat pe acest aparat. În zilele următoare vom face o repartiție de la nivelul central să nu se aștepte decât cel mult 24 de ore.

25-30 de centre regionale în care să se facă 8-10.000 de teste pe zi ar fi soluția potrivită, explica recent la Radio România Actualități președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila. Specialiștii se așteaptă ca numărul de cazuri să continue să crească în săptămânile următoare, cu un vârf spre sfârșitul acestei luni.