Sari la conținut

Cauza nebănuită a bolilor de inimă, inflamației și cancerului

Cauza bolilor de inimă. Un nou studiu arată cum afecțiunile gingivale pot agrava inflamațiile deja existente în corp. Descoperirile explică asocierea dintre bolile gingivale și alte afecțiuni inflamatorii.

Parodontoza este o afecțiune gingivală care se manifestă ca urmare a reacției sistemului imunitar la bacteriile din placa dentară. Această afecțiune cauzează inflamații, care în timp erodează țesutul moale și structura osoasă a dinților.

Cauza bolilor de inimă

Cercetările sugerează  că parodontoza contribuie la o multitudine de alte afecțiuni, care la rândul lor se manifestă prin inflamații cronice. Printre aceste afecțiuni se numără artrita, bolile de inimă, diabetul, cancerul, bolile respiratorii și demența. Cu toate acestea, legătura strânsă dintre aceste afecțiuni nu a fost una concludentă, până în acest moment.

Cercetările din cadrul Facultății de Stomatologie, Universitatea din Toronto, Canada, au arătat că afecțiunile gingivale au efecte negative asupra altor boli inflamatorii din corp.

Sistemul imunitar răspunde afecțiunii gingivale, realizând o reacție prin producerea neutrofilelor. Acestea sunt celule existente în mod natural în corpul uman, care luptă impotriva inflamației. Aceste celule, la rândul lor, trimit semnale  citokinelor, care răspund într-un mod agresiv în lupta cu infecția, favorizând alte inflamații existente în corp, pe lângă cea a parodontozei.

Inflamația gingiilor dă peste cap răspunsul autoimun

Pentru a determina legătura dintre parodontoză și alte afecțiuni inflamatorii, cercetătorii le-au cerut voluntarilor să nu folosească ața dentară sau periajul timp de trei săptămâni. După acest timp, voluntarii au experimentat o formă foarte ușoară de gingivită. După analize de sânge, au concluzionat că gingivita era cauzată, într-adevăr, de răspunsul neutrofilelor, declanșând inflamația. După ce studiul s-a încheiat, însă, iar voluntarii au revenit la rutina normală, neutrofilele și-au recăpătat valorile normale.

Acest studiu demonstrează, astfel, că inflamația țesuturilor parodontale pot predispune corpul la un răspuns imunitar puternic, în special când acesta se confruntă deja cu o altă afecțiune inflamatorie. Rămâne, însă, neclar, rolul pe care această descoperire o are în alte afecțiuni mai grave, precum bolile de inimă.

 

 

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: