Sari la conținut

Cauza principală a refluxului acid și a arsurilor la stomac. 3 moduri de a opri în mod natural refluxul acid

acid reflux
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Durerile de stomac pot anunța mai multe boli

Astăzi, ne uităm la cauza principală a refluxului acid și a arsurilor la stomac și ce puteți face pentru a opri durerea și disconfortul pentru totdeauna.

Contrar credinței populare, acea senzație de arsură pe care o ai în piept după ce ai mâncat o masă completă sau anumite alimente nu este cauzată de prea mult acid gastric.

Refluxul de acid și arsurile la stomac apar atunci când sfincterul esofagian inferior (LES) nu se închide complet, permițând acidului din stomac să stropească în esofag.

Nouăzeci la sută din timp, motivul defecțiunii LES se datorează acidității stomacale scăzute, cunoscută și sub numele de hipoclorhidrie. Acest lucru se datorează faptului că sunt necesare niveluri adecvate de acid din stomac pentru a semnala sfincterul esofagian inferior să se închidă.

Din păcate, nivelurile de acid din stomac scad odată cu vârsta, o alimentație proastă și stresul.

Studiile au descoperit că 30 până la 40% dintre bărbații și femeile cu vârsta peste 60 de ani au o secreție acidă mică sau deloc din cauza gastritei atrofice – inflamația cronică a mucoasei stomacului.

Dacă hipoclorhidria nu este tratată și arsurile la stomac apar de mai mult de două ori pe săptămână, se poate dezvolta în BRGE sau în boala de reflux gastroesofagian. Acest lucru poate duce la complicații grave, cum ar fi cicatrici, ulcerații și cancer la esofag.

BRGE este o boală foarte frecventă.

Cercetătorii estimează că aproximativ 20% dintre oamenii din Statele Unite au BRGE .

În afară de arsuri la stomac, refluxul de acid și BRGE pot provoca simptome precum gust de acid regurgitat, dificultăți la înghițire, durere în gât, tuse uscată, sughiț, balonare, intestine întunecate, greață, vărsături, crampe severe și durere în timpul culcatului.

De zeci de ani, instituția medicală a tratat persoanele care suferă de arsuri la stomac și BRGE prin prescrierea de antiacide sau blocanți ai acidului.

Deși aceste medicamente pot ameliora simptomele, ele nu abordează cauza de bază.

Drept urmare, mulți oameni care iau blocanți ai acidului ajung să se bazeze pe ei pentru tot restul vieții.

Acest lucru este grav deoarece efectele secundare ale acestor medicamente pot duce la alte probleme cum ar fi osteoporoza, infecții bacteriene și leziuni ale rinichilor și ficatului.

Pentru a opri refluxul de acid la rădăcină, este important să înțelegeți de ce aciditatea scăzută în stomac provoacă refluxul acid.

Când alimentele intră în stomac, eliberează un acid puternic numit acid clorhidric, care are un pH de 1,5 până la 3,0.

Acidul din stomac, numit și acid gastric, este extrem de important pentru digestia alimentelor, în special a proteinelor și cărnii.

Ajută la uciderea bacteriilor din alimente și produce enzimele necesare digestiei, cum ar fi pepsina.

Acidul gastric semnalează sfincterului piloric din partea inferioară a stomacului, să deschidă și să golească amestecul de alimente, acid clorhidric și enzime (numite chim) în intestinul subțire când atinge pH-ul potrivit.

Dacă aveți un nivel scăzut de acid din stomac, chimul nu va fi descompus corespunzător, iar acest lucru creează un mediu prietenos cu creșterea bacteriilor. Aceste bacterii mănâncă carbohidrații care fermentează în stomac. Creșterea bacteriană excesivă și alimentele prost digerate provoacă o presiune excesivă în stomac.

Când există prea multă presiune în stomac, dar pH-ul nu este suficient de acid pentru ca sfincterul piloric să se deschidă, singura modalitate prin care organismul poate elibera această presiune este prin deschiderea LES.

Presiunea eliberată în esofag provoacă simptome de arsuri la stomac și de reflux acid, care sunt adesea diagnosticate greșit ca acid stomacal ridicat.

Chiar dacă aveți puțin acid stomacal, orice cantitate din acesta care trece de la stomac la esofag va provoca disconfort sau durere. Acest lucru se datorează faptului că esofagul tău nu a fost niciodată proiectat să gestioneze acidul din stomac.

Acidul stomacal scăzut duce la inflamație în intestin și în întregul corp. Inflamația cronică dăunează intestinului subțire, îngreunează digerarea și absorbția nutrienților, crește intoleranța alimentară, declanșează creșterea excesivă a bacteriilor din intestinul subțire (SIBO) și provoacă pierderea intestinului.

 Ce cauzează aciditatea stomacală scăzută?

O varietate de factori pot duce la scăderea acidului în stomac. Acestea includ îmbătrânirea, alimentația proastă, stresul cronic, inflamația cronică, medicamente precum antiacidele și inhibitorii pompei de protoni (IPP) și deficiențele nutrienților necesari pentru a produce acidul gastric.

O altă cauză a acidității gastrice scăzute este hipotiroidismul, care nu este tratat. Acest lucru se datorează faptului că hormonul tiroidian este necesar pentru a produce acid gastric.

O infecție cu H. pylori (o infecție bacteriană a stomacului) poate îngreuna producerea acidului în stomac. Acest lucru duce la o absorbție slabă a fierului și a vitaminei B12 și poate provoca SIBO.

Dacă suferiți deja de reflux acid, iată câteva lucruri pe care le puteți face pentru a reduce inflamația și pentru a calma durerea și disconfortul.

În primul rând, evitați alimentele care declanșează sau agravează simptomele de reflux acid și BRGE.

Reduceți consumul de carbohidrați (în special carbohidrați rafinați), deoarece aceștia pot provoca creșterea excesivă a bacteriilor, gaze și balonare.

Evită glutenul, deoarece alimentele care conțin gluten sunt o cauză comună a arsurilor la stomac.

Limitați-vă aportul de alimente bogate în grăsimi, deoarece acestea contribuie la arsuri la stomac. Din păcate, nu este vorba doar de alimente prăjite, pizza, chipsuri de cartofi și fast-food. Include, de asemenea, grăsimi sănătoase precum brânza, nucile și avocado. Alimentele bogate în grăsimi stimulează eliberarea unui hormon numit colecistochinină (CCK) care relaxează LES și declanșează arsuri la stomac.

Evitați, de asemenea, alimentele și băuturile care declanșează refluxul acid, cum ar fi menta, cafeaua, băuturile carbogazoase, ciocolata, alcoolul, citricele, ceapa, usturoiul, roșiile, ardeii și alimentele picante.

Apoi, adăugați aceste alimente și băuturi antiinflamatoare pentru a calma refluxul de acid și pentru a ajuta la formarea acidului din stomac.

Rădăcină, legume cu frunze și leguminoase precum cartofi, cartofi dulci, napi, morcovi, spanac, broccoli, mazăre verde, linte și ciuperci. Acestea sunt bogate în fibre și ajută la digestia.

În al treilea rând, faceți câteva schimbări în stilul de viață.

Dacă arsurile la stomac te țin treaz noaptea, încearcă să dormi pe partea stângă. Dormitul pe partea dreaptă poate agrava simptomele de reflux, deoarece facilitează scurgerea acidului din stomac în esofag și provoacă arsuri la stomac.

Din același motiv, puteți ridica capul patului sau puteți folosi o pană pentru a vă ridica partea superioară a corpului în timp ce dormiți.

Mâncați mese mai mici, mai dese și ia cina cu cel puțin 3 ore înainte de culcare pentru a lăsa mai mult timp pentru digestie.

Obez sau supraponderal? Luați în considerare să pierdeți cel puțin 10% din greutatea corporală. Excesul de grăsime de pe burtă îți stoarce stomacul, astfel încât mai mult lichid este împins în sus în esofag.

Și dacă fumezi, lasă-te de fumat. Nicotina poate determina relaxarea și funcționarea defectuoasă a LES.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel