Sari la conținut

Simptomul trecut cu vederea care poate indica un cancer de colon. Asistenta medicală diagnosticată cu cancer de colon în stadiul 3 după ce a ignorat timp de un an acest simptom banal

  • Asistenta medicală din Florida, Bailey McBreen, în vârstă de 25 de ani, a devenit virală recent după ce a împărtășit povestea diagnosticului ei de cancer.
  • McBreen a spus că eructarea neîntreruptă a fost începutul simptomelor care au dus la diagnosticul ei de cancer de colon în stadiul 3.
  • Deși neobișnuit, este posibil ca eructarea excesivă să fie un simptom al unei obstrucții intestinale, care ar putea fi cauzată de o tumoare la colon, așa cum a fost în cazul lui McBreen.

Povestea diagnosticului de cancer de colon al unei asistente din Florida a devenit virală la începutul acestei luni, după ce ea a dezvăluit un simptom neobișnuit legat de boala ei: eructarea neîntreruptă.

Într-un interviu pentru NeedtoKnow, Bailey McBreen, acum în vârstă de 25 de ani, a spus că a observat pentru prima dată simptomul neobișnuit în 2021. „Ajunsesem să eructez de cinci până la 10 ori pe zi”, a a declarat ea pentru sursa citată. „Nu a fost normal pentru mine. De fapt, rareori am eructat înainte și de aceea am observat cât de ciudat a fost.”

McBreen a spus că inițial și-a îndepărtat simptomele, dar începând cu februarie 2022, au început să apară și alte simptome mai îngrijorătoare, inclusiv refluxul acid – care a fost respins de medici ca fiind un simptom al anxietății – urmat de durere „îngrozitoare”, pierderea poftei de mâncare și incapacitate de a merge la baie.

Citeste si:

În calitate de asistentă medicală, McBreen a bănuit că simptomele ei erau rezultatul unei obstrucții intestinale – și a avut dreptate: o scanare CT a dezvăluit că McBreen avea o tumoare care îi bloca intestinul gros, care ulterior a fost confirmată a fi cancer de colon în stadiul 3.

„Eructarea excesivă nu este semnul obișnuit al cancerului de colon, dar oncologul meu mi-a spus că probabil a fost începutul simptomelor mele”, a declarat McBreen pentru presa. „BRGE a fost un simptom în cazul meu, deoarece tumora mea provoca încet o obstrucție intestinală completă.”

Potrivit unei pagini GoFundMe creată pentru ea, McBreen a avut nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a-i elimina tumora, împreună cu o parte din colon și apendicele. Ea este în prezent în curs de chimioterapie și își folosește experiența pentru a-i îndemna pe alții să acorde atenție corpului lor.

„Orice lucru nou pentru tine, chiar dacă altfel este considerat un lucru normal, trebuie abordat”, a spus McBreen pentru presa. „Nu m-am gândit nimic grav legat de eructarea mea, pentru că era un lucru „normal”. Este important să-ți asculți corpul.”

Poate eructarea să fie într-adevăr un semn al cancerului de colon?

Deși eructarea poate fi un simptom indirect al cancerului de colon, experții subliniază că este o apariție rară.

„Eructul este un simptom foarte nespecific”, a declarat Anton Bilchik, medic oncolog chirurgical și președinte de chirurgie generală la Providence Saint John’s Health Center. „Majoritatea persoanelor diagnosticate cu cancer de colon au puține simptome, iar eructarea nu este un simptom comun al cancerului de colon.”

Dacă eructarea excesivă este legată de un diagnostic de cancer de colon, este probabil rezultatul unei manifestări a cancerului de colon, cum ar fi o blocare a intestinelor unei persoane.

Alte semne și simptome ale cancerului de colon

Deși eructarea nu este un semn comun al cancerului de colon – și este puțin probabil ca eructarea în sine să fie legată de un diagnostic serios – orice simptom nou persistent atunci când este asociat cu alte simptome de cancer colorectal  poate fi un motiv de îngrijorare, a spus dr. Biachi.

Cancerul colorectal poate să nu provoace simptome în stadiile anterioare, dar dacă apar simptome sau dacă boala a progresat în stadii ulterioare, semnele de cancer pot include:

  • Modificări ale obiceiurilor intestinale
  • Sânge în scaun sau pe suprafața scaunului
  • Diaree, constipație sau senzație de parcă nu vă puteți goli complet intestinele
  • Dureri abdominale persistente sau crampe.
  • Pierdere în greutate inexplicabilă
  • Slăbiciune sau oboseală

În unele cazuri, când simptomele nu sunt evidente, primul semn al cancerului colorectal poate fi un test de sânge care arată anemie sau un număr scăzut de celule roșii din sânge, din cauza pierderii de sânge, chiar dacă scaunul unei persoane arată normal.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.