Sari la conținut

Osteoporoză: remodelare, echilibru și impactul hormonilor asupra apariției osteoporozei. Care sunt categoriile de persoane cele mai afectate?

osteoporoza
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Ce este osteoporoza?

Osteoporoza este subțierea oaselor. Afectează aproximativ 25% dintre femeile cu vârsta peste 65 de ani și 5% dintre bărbații cu vârsta peste 65 de ani, potrivit  Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).

O varietate de factori de risc vă pot determina riscul pentru boală. Unele sunt prevenibile, iar altele sunt inevitabile. Ce cauzează subțierea oaselor?

Remodelarea oaselor

Osul este țesut viu cu găuri în interior. Interiorul are un aspect de tip fagure. Oasele afectate de osteoporoză au găuri mai mari și sunt mai fragile.

Înțelegerea osteoporozei începe cu înțelegerea modului în care sunt făcute oasele. Îți pui în mod repetat presiune și solicitări pe oasele tale. Din cauza acestor cerințe, oasele tale se remodelează constant.

Remodelarea oaselor are loc în două faze. În primul rând, celulele osoase speciale numite osteoclaste descompun osul. Apoi, alte celule osoase numite osteoblaste creează os nou.

Osteoclastele și osteoblastele se pot coordona bine pentru cea mai mare parte a vieții tale. În cele din urmă, această coordonare se poate defecta, iar osteoclastele încep să îndepărteze mai mult os decât pot crea osteoblastele.

Când ești tânăr, corpul tău creează o mulțime de os. La mijlocul anilor ’20, masa osoasă este la nivelul maxim. După aceea, începeți să pierdeți masa osoasă încet, pe măsură ce corpul dizolvă mai mult os decât se reconstruiește.

Cheile echilibrului osos

Hormonul paratiroidian (PTH) este un factor important în procesul de remodelare osoasă. Nivelurile ridicate de PTH pot activa osteoclastele și pot provoca defecțiuni osoase excesive. Calciul din sânge declanșează eliberarea de PTH.

Nivelurile scăzute de calciu din sânge sau hipocalcemia pot provoca niveluri ridicate de PTH. De asemenea, poate determina propriul os să elibereze calciu pentru a vă asigura că aveți suficient calciu în sânge.

Ai nevoie de calciu pentru:

Vitamina D este esențială pentru menținerea calciului în oase. Vitamina D vă ajută să absorbiți calciul prin intestine.

Mulți adulți în vârstă nu primesc suficientă vitamina D. Până la 50% dintre adulții în vârstă cu fracturi de șold au niveluri foarte scăzute de vitamina D, potrivit Institutului Național de Sănătate.

Fără suficientă vitamină D, fluxul sanguin nu va prelua în mod corespunzător calciul din lapte, suplimentele de calciu sau alte surse.

Nivelurile scăzute de vitamina D vor declanșa, de asemenea, o serie de evenimente care duc la activarea osteoclastelor. De asemenea, duce la creșterea producției de PTH, ceea ce creează și mai multe osteoclaste.

Impactul hormonilor

Osteoporoza este mai probabil să afecteze femeile în vârstă, în special femeile albe și asiatice, decât bărbații. Un motiv pentru aceasta este impactul scăderii nivelului de estrogen după menopauză. Un nivel constant de estrogen este important pentru menținerea ritmului remodelării osoase.

Dacă nivelul de estrogen scade, acest lucru modifică nivelurile anumitor substanțe chimice de mesagerie care ajută la menținerea unui echilibru sănătos între producția și degradarea oaselor. Osteoclastele devin apoi mai activi fără estrogeni, iar corpul tău descompune mai mult os.

Luarea hormonilor tiroidieni vă poate crește, de asemenea, riscul de subțiere a oaselor. Hormonii tiroidieni accelerează procesul de remodelare a oaselor. Această creștere a vitezei are ca rezultat o șansă crescută de dezechilibru între osteoblaste și osteoclaste.

Abuzul de alcool, fumatul și tulburările alimentare sunt factori de risc suplimentari pentru osteoporoză. Acestea interferează cu capacitatea dumneavoastră de a absorbi substanțele nutritive necesare, precum calciu și vitamina D.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel