Sari la conținut

Ce se întâmplă când nivelul nostru de calciu este scăzut: cum să identificăm hipocalcemia și simptomele acesteia

nivel de calciu
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Ai suficient calciu în dieta ta? Iată cum poți ști

Ce se întâmplă când nivelul nostru de calciu este scăzut: cum să identificăm hipocalcemia și simptomele acesteia.

Încă din copilărie, auzim că avem nevoie de anumite minerale pentru a trăi. Asta pentru că deficiențele unora dintre aceste substanțe pot provoca probleme de sănătate foarte grave. Este ceea ce se întâmplă, de exemplu, când nivelul nostru de calciu este excesiv de scăzut.

Ce este hipocalcemia? Care sunt cauzele?

Hipocalcemia este o tulburare electrolitică care constă într-o scădere a nivelului de calciu seric sub 2,1mmol/ml sau 8,5mg/dL, care are efecte grave asupra sănătății. Poate fi de două tipuri: din cauza unei reduceri a calciului ionizat sau din cauza unei deficiențe în acțiunea hormonului paratiroidian.

Se poate datora multor cauze diferite, cum ar fi probleme cu funcționarea glandelor paratiroide, îndepărtarea completă a glandei tiroide, hipomagneziemie (nivel scăzut de magneziu în sânge), pancreatită acută, deficiență de vitamina D, transfuzie masivă de sânge, tratament cu diuretice, hiperfosfatemie, hipoalbuminemie sau alcoolism cronic.

Care sunt simptomele tale?

Cel mai clar semn de hipocalcemie este iritabilitatea neuromusculară, care ia forma unor spasme sau fasciculații, crampe sau tremor.

În plus, manifestările depind de viteza de scădere a nivelului de calciu. Când asta se întâmplă treptat, simptomele sunt minore; cand este rapid, sunt mai intense.

Hipocalcemia poate avea, de asemenea, simptome asemănătoare celor psihiatrice, cum ar fi depresia și iritabilitatea, sau chiar confuzia și dezorientarea mai severe. În cazuri extreme, poate produce convulsii generalizate și contracții musculare similare cu cele produse de tetanos.

Pe termen lung, hipocalcemia poate provoca subțierea oaselor, pierderea osoasă (osteoporoză), risc crescut de fracturi, scolioză și pierderea înălțimii.

Cum se tratează?

Tratamentul hipocalcemiei se bazează pe restabilirea nivelului de calciu din sânge la valorile adecvate (aproximativ 1.000 mg la bărbații adulți, între 1.000 și 1.200 la femeile adulte).

In plus, pentru absorbtia calciului este necesara insotirea acestuia cu un aport adecvat de vitamina D, care poate fi obtinuta prin suplimente.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel