Cauzele căderii părului. Problemele de sănătate și carențele alimentare care determină acest neajuns

Căderea părului este o problemă cu care se confruntă atât femeile, cât și bărbații, la diferite vârste. Practic, căderea părului este un fenomen care anunță diferite boli îngrijorătoare.

Firul de păr depinde de o hrănire corespunzatoare a foliculului: cu oxigen și nutrienti (proteine, vitamine si minerale). În cazul in care acești nutrienți nu ajung la folicul, rădăcina poate slăbi, se produc dereglari în producerea de sebum, apar probleme precum părul uscat sau mătreața sau părul poate începe sa cada.

În mod normal, o persoana pierde, în medie, pana la 50-100 de fire de păr pe zi. Acestea vor fi înlocuite de fire noi, car vor crește din același folicul. În cazul în care pierderea este mai mare de 100 de fire, probabil că te confrunti cu o problema. Daca problema persista, mergi la un medic dermatolog pentru a ti se stabili diagnosticul si pentru a urma tratamentul corespunzator.

Firul de păr este alcătuit dintr-un tip de proteină numită keratină. Fiecare fir de păr are o rădacină situată sub piele, un folicul din care iese firul de păr și un bulb unde se produce pigmentul de culoare sau melanina.

Una dintre cauzele frecvente pentru caderea parului o reprezinta o alimentatia defectuoasa sau consumul de alimente sarace in proteine, vitamine si minerale.

Cei care tin un regim alimentar foarte strict pentru o perioada indelungata, care au slabit foarte mult intr-un timp foarte scurt sau care sufera de dereglari in alimentatie precum bulimia sau anorexia, sunt supusi unui risc ridicat de pierdere a parului.

Anemia (lipsa fierului in organism) sau un deficit de vitamine, nu ii mai permit foliculului sa obtina nutrientii necesari si astfel radacina slabeste si firul de par cade.

Vegetarienii se pot confrunta cu caderea parului din cauza lipsei de fier din organism generata de lipsa carnii din alimentatie (o sursa importanta de fier).

Anumite boli precum diabetul sau problemele cu glada tiroida pot provoca schimbari hormonale in organism care determina caderea parului. In cazul femeilor, sindromul ovarelor polichistice poate fi cauza fie a pierderii parului, fie a aparitiei acestuia in zone nedorite precum fata sau mainile.

Medicamentele sau tratamentele au drept efect secundar piederea parului. Dintre acestea, cel mai devastator efect il au citostaticele, folosite in lupta impotriva cancerului. Insa chiar si tratamente considerate „mai usoare” pot avea efecte negative asupra parului provocand caderea acestuia.

Afectiuni ale pielii scalpului precum dermatita seboreica pot aparea inca din adolescenta si pot provoca pierderea parului. De cele mai multe ori parul se regenereaza, insa este nevoie de un tratament strict dat de medicul dermatolog.

Caderea parului poate fi cauzata si de anumite traume, de interventii chirurgicale solicitante sau de nasterea unui copil. In aceste cazuri, de cele mai multe ori, dupa trecerea evenimentului parul se regenereaza si firele pierdute se redobandesc.

Vopsirea parului, intinderea lui, incretirea cu solutie „de permanent” sau decolorarea pot duce la caderi temporare de par. Firele pot cadea din radacina ca urmare a traumatizarii scalpului cu solutii chimice, sau se pot rupe.

O alta cauza ar fi strangerea parului strans intr-o coada. Tensiunea care se aplica prin aceasta metoda asupra scalpului duce la deteriorarea foliculilor si la caderea firelor de par. Daca parul este tinut strans pentru o perioada lunga de timp, afectiunea poate deveni permanenta.

Stresul si caderea parului par a fi strans legate. In conditii de stres se poate intampla ca o mare parte dintre firele de par sa se opreasca din crestere. Dupa 2-3 luni, din cauza faptului ca radacina le este afectata, firele de par incep sa cada la o simpla pieptanare a parului. Daca problemele care cauzeaza stresul sunt indepartate, parul incepe sa isi revina. Totusi, e posibil sa dureze cateva luni pana sa isi revina complet. Tot in conditii de stres se poate intampla ca celulele albe din organism sa atace foliculii de par cauzand pierderea lor in anumite portiuni ale scalpului. Aceasta afectiune se poate extinde chiar si la parul de pe corp, dar, in general, parul creste la loc in momentul in care persoana in cauza isi rezolva problemele legate de stres.

Important este să consulți un medic pentru a identifica, în urma unor analize, care sunt problemele tale specifice, care au declanșat căderea părului. Evită chimicalele, vopseaua de păr, fixativul, cel puțin o perioadă.

Încearcă să aplici diferite măști de păr hrănitoare, pentru a-i reda vitalitatea. Și încearcă să elimini sursele de stres din viața ta, o cauză serioasă a dezechilibrelor hormonale.

Recent Posts

Ce acte să depui ca să primești bani în plus la pensie, în funcție de vârsta pensionării

Ce acte să depui ca să primești bani în plus la pensie. Numeroși pensionari sunt…

3 ore ago

Tipurile de cancer care se moștenesc cel mai frecvent

Ce tipuri de cancere se moștenesc. Cancerul, una dintre cele mai temute boli ale secolului…

3 ore ago

Cel mai încărcat energetic loc din România. Cei care ajung acolo se revigorează brusc și se pot vindeca de boli

Locul din România cu cea mai puternică încărcătură energetică se numește Gura De Rai, iar…

4 ore ago

Alimente bogate în estrogen natural benefice pentru femeile la menopauză

Estrogen natural. După 45 de ani, femeile se apropie de menopauză și au nevoie de…

4 ore ago

DNA a anunțat că IPS Teodosie a fost trimis în judecată pentru corupție

IPS Teodosie, trimis în judecată pentru corupție. Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului a fost trimis în…

5 ore ago

Medic: Lipsa acestor două vitamine poate cauza varice și vânătăi

Varice, vene sparte și vânătăi pe picioare din senin. Nu-ți amintești de vreo lovitură puternică,…

5 ore ago

Citeste si: