Sari la conținut

CAZ IREAL la Maternitatea din Botoșani. La doar 19 ani, o tânără a născut un bebeluș microsom

Bebelus
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Maternitatea din Botoșani s-a confruntat ieri cu o naștere mai puțin obișnuită. O tânără mămică de doar 19 ani a dat naștere unui bebeluș microsom, după o operație de cezariană de urgență.

Bebelușul născut cântărește doar 690 de grame și este la limita dintre viață și moarte.

Cu sarcina de doar 28 de săptămâni, puţin peste limita de avort, tânăra a adus pe lume un băieţel de numai 690 de grame. Micuţul a fost imediat preluat de medicii neonatologi, intubat şi ventilat chiar din sala de naşteri.

“Bebeluşul a avut scor Apgar doi la un minut şi patru la cinci minute. Era instabil pe aparatul de ventilaţie, necesitând ventilare cu presiune pozitivă cu mască şi balon. A fost direcţionat cu o ambulanţă cu medic la Maternitatea Suceava”, a spus medicul primar în neonatologie Carmen Zaboloteanu, şefa secţiei Neonatologie din cadrul Maternităţii, pentru Monitorul de Botoșani.

Bebeluş transferat de urgenţă la Suceava

Aceasta este o unitate medicală de rang superior celei din Botoşani, şi poate gestiona astfel de cazuri din punct de vedere al aparaturii şi medicaţiei. O ambulanţă cu medic din cadrul SJA Botoșani l-a transportat pe acesta la Suceava, medicii neonatologi din judeţul vecin încercând să îl ajute să se dezvolte şi să supravieţuiască.

Cazul vine la doar o lună de la un alt bebeluş sub un kilogram. Atunci băieţelul a avut 790 de grame la naştere, tot după 28 de săptămâni de sarcină.

Anual, în maternitatea Spitalului Județean de Urgență Mavromati au loc 2.600-2.800 de nașteri. Dintre acestea aproximativ 10% sunt prematuri și 10-15% nou-născuți eutrofici, care necesită îngrijiri speciale în Terapie Intensivă.

Ce este un bebeluş microsom

Microsomia este o stare caracterizată printr-o statură corporală de dimensiuni reduse în mod global, păstrându-se proporționalitatea diferitelor segmente, conform dicționarului medical.

Există mai multe motive pentru care un bebeluș poate fi microsom, cum ar fi o naștere prematură, o sarcină complicată sau o problemă cu placentă.

Bebelușii microsom pot prezenta unele probleme de sănătate la naștere sau pot avea un risc mai mare de a dezvolta probleme de sănătate pe termen lung, cum ar fi dificultăți de alimentație, dezvoltare întârziată sau boli cronice.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel