Sari la conținut

Caz ȘOCANT. Un bărbat a ajuns la spital cu viermi care i se târau sub piele. Simptomele superinfecției cu Strongyloides stercoralis

Caz ȘOCANT. Un bărbat în vârstă de 64 de ani din Spania, lucrător de la salubritate, a avut o infecție cu viermi rotunzi atât de gravă încât medicii au putut vedea larvele târându-i-se sub piele.

Deși nu este clar cum s-a infectat lucrătorul de la salubritate, medicii au remarcat că bărbatul avea mai mulți factori de mediu care l-au făcut deosebit de susceptibil la parazit.

Caz ȘOCANT. Un bărbat a ajuns la spital cu viermi sub piele

Un studiu publicat în New England Journal of Medicine a detaliat „hiperinfecția” rară a bărbatului de 64 de ani. Studiul a precizat că angajatul de la salubritate s-a prezentat la un spital cu viermi zvârcolindu-se sub piele după ce a început să aibă diaree ușoară și o erupție cutanată cu mâncărime.

Medicii au descoperit că bărbatul a contractat Strongyloides stercoralis, un fel de specie de viermi rotunzi paraziți care trăiește în regiunile tropicale și subtropicale din întreaga lume și provoacă o boală numită strongiloidioză.

O serie de imagini împărtășite în studiu semăna mai degrabă cu tatuaje prost făcute decât cu un parazit, deoarece medicii au desenat contururi ale plasării inițiale a larvelor chiar sub piele, arătând că acestea s-au mișcat pe parcursul a 24 de ore.

Chiar dacă nu este clar cum a contractat bărbatul infecția, medicii spun că mai mulți factori de mediu l-au făcut deosebit de susceptibil la parazit.

Ce este Strongiloidoza

Strongiloidiaza este o boală cauzată de un nematod, sau un viermi rotunzi, din genul Strongyloides. Deși există peste 40 de specii în acest gen care pot infecta păsările, reptilele, amfibienii, animalele și alte primate, Strongyloides stercoralis este specia principală care cauzează bolile umane.

Experții spun că Strongyloides este, în general, asimptomatic, adesea nedetectat de ani de zile.

Lucrătorul de salubritate a fost supus unei terapii hormonale pentru compresia malignă a măduvei spinării care i-a suprimat sistemul imunitar, făcând efectiv proliferarea paraziților și apariția simptomelor proeminente.

Apoi a intrat într-o stare de hiperinfecție, o afecțiune potențial fatală în care abundența larvelor poate declanșa sepsis și insuficiență de organ. Potrivit studiului, larvele au fost vizibile și în probele de scaun ale bărbatului.

Medicii spun că bărbatul a primit tratament cu medicamente puternice antiparazitare.

Unde se găsesc Strongyloides

Potrivit CDC, viermii Strongyloides există în întreaga lume, dar se găsesc mai frecvent în zonele cu climă mai caldă și zonele rurale sau dezavantajate din punct de vedere economic.

Oricine poate face strongiloidiază, dar câteva motive pentru care vă puteți infecta cu viermi sunt:

  • Un sistem imunitar slăbit sau o infecție cu virusul limfotrop al celulelor T umane-1 (HTLV-1)
  • Mersul cu picioarele goale pe pământ
  • Lucrări care vă pun în contact cu solul care ar putea fi contaminat, cum ar fi agricultura sau exploatarea cărbunelui
  • Locuiți într-o zonă cu igienizare inadecvată

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel