Sari la conținut

Ce aduce sezonul rece. Epidemiolog: Din păcate, ne vin ALARME

Sezonul rece vine cu o creștere semnificativă de infecţii respiratorii generate de virusuri gripale. Singurum mod de a scăpa de aceste infecții respiratorii este vaccinare antigripală.

Potrivit medicul epidemiolog Emilian Damian Popovici, începând cu luna decembrie, medicii se aşteaptă o creştere semnificativă a numărului de infecţii respiratorii generate de virusuri gripale, scrie Agerpres.

„Din păcate, ne vin semnale, din multe direcţii avizate, putem spune chiar alarme, cu privire la epidemii cu o anvergură mai mare decât în anii trecuţi, generate, în principal, de virusurile sinciţial respirator şi gripal.

Ultima alarmă este de ieri, trasă de Academia Americană de Pediatrie, care a cerut Guvernului american declararea stării de urgenţă la nivel naţional din cauza problemelor legate de infecţiile generate de cele două virusuri.(…)

Iată că nu mai ridică probleme virusul SARS-COV 2, ci virusurile sinciţial şi gripal. Ceea ce se întâmplă pe continentul nord-american se poate translata în Europa şi implicit la noi”, a spus Popovici, conferenţiar la Facultatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara, în cadrul mesei rotunde online „Post Covid în specialităţile medicale. Noul sezon gripal”, organizată de Academia de Ştiinţe Medicale.

Medicul epidemiolog susține că trebuie să fim pregătiți. Anul acesta au apărut cu mult mai repede decât în anii prepandemici şi se răspândesc foarte rapid

„Virusurile sinciţial respirator şi gripal au beneficiat de mai multă atenţie din partea specialiştilor pentru că anul acesta au apărut cu mult mai repede decât în anii prepandemici şi se răspândesc foarte rapid. Virusul sinciţial respirator are o evoluţie sezonieră, cu număr maxim de cazuri, în lunile ianuarie, februarie, pe continentul nord american, acum devansul fiind de câteva luni”, a arătat Popovici.

Măsuri implementate în pandemie

Potrivit medicului, expunerea redusă la cele două virusuri a fost redusă anii anteriori datorită măsurilor implementate în pandemie – izolarea, distanţarea socială, portul măştii, închiderea şcolilor, prin care s-a blocat parţial circulaţia virusului SARS-CoV 2 şi implicit a virusurilor gripale.

Deficit imunitar

„Avem de a face cu un oarecare deficit imunitar, specialiştii preferă să spună un ‘imunity gap’, din cauzele menţionate şi perturbărilor programelor naţionale de vaccinări apărute în perioadele de activitate pandemică, şi mă refer în mod deosebit la vaccinarea gripală, la vaccinarea rujeolică şi la vaccinarea antipoliomielitică.

Referindu-ne la virusul sinciţial respirator, gripă şi SARS-CoV 2, unii vorbesc de ‘furtuna perfectă’, vorbesc de tripledemie sau twindemie. Sunt tot felul de denumiri care au un impact semnificativ media, dar (…) ne interesează dacă vom avea problema co-infecţiilor, cât de exprimată va fi problema coinfecţiilor, pentru că aceasta poate ridica cu adevărat probleme foarte mari sistemelor de sănătate şi oamenilor în general, sănătăţii publice”, a mai spus Emilian Damian Popovici.

Epidemiologul a detaliat că, dacă rămân dominante variantele Omicron, infecţia SARS-CoV 2 se va îndrepta spre „o viroză banală” cu care ne vom obişnui, dar dacă vor apărea variante ca Delta, „lucrurile pot căpăta o altă turnură”.

„Dacă rămân aceste subvariante Omicron dominante, este foarte probabil ca, în continuare, coinfecţiile să fie limitate, pentru că majoritatea populaţiei a dobândit protecţie post-infecţioasă sau post-vaccinală faţă de subvariantele Omicron.

Făcând o comparaţie cu o cursă a trei cai, virusul sinciţial respirator este calul alb, conducător, calul roib este virusul gripal, iar calul negru este SARS-CoV 2, care poate avea capacitatea, pe final de cursă, să ofere surprize”, a subliniat medicul.

Emilian Damian Popovici a prezentat motivele pentru care vaccinurile antigripale trebuie actualizate anual.

Dr. Popovici: „Virusul gripal poate genera noi variante”

„Dacă o singură variantă a unui subtip de virus este modificată, (…) este necesar ca această adaptare să fie făcută la noul vaccin, altfel vaccinul are o acoperire parţială. Din acest motiv, trebuie să ne vaccinăm în fiecare an şi vaccinurile nu sunt valabile de pe un an pe celălalt. Ele nu îşi pierd tehnic valabilitatea. Nu înseamnă că dacă te-ai vaccinat cu un vaccin de anul trecut ţi s-ar întâmpla ceva. Îşi pierd valabilitatea, cel puţin parţial, ca acoperire.

Recomandarea mea este ca oamenii să se vaccineze acum, pentru că încă este o perioadă favorabilă pentru vaccinare. Dacă ne vaccinăm astăzi, nu înseamnă că de mâine suntem protejaţi. Trebuie să treacă două săptămâni ca să ajungem la titrul protector de anticopi şi să fim protejaţi. Ne aşteptăm ca în decembrie să înceapă problemele legate de gripă şi la noi şi acum este încă momentul favorabil pentru vaccinare”, a transmis vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel