Categories: Stil de viaţă

Ce alimente declanșează sindromul intestinului iritabil?

Sindromul intestinului iritabil (IBS) este un grup de simptome care apar împreună, inclusiv dureri repetate în abdomen și modificări ale mișcărilor intestinale, cum ar fi diaree, constipație sau ambele, potrivit Institutului Național de Diabet și Boli Digestive și Renale, parte a Institutelor Naționale de Sănătate din SUA.

În plus, Institutul a precizat că anumite probleme pot fi un factor în dezvoltarea SII, cum ar fi, de exemplu:

  • Evenimente stresante sau dificile în copilărie, cum ar fi abuzul fizic sau sexual.
  • Anumite probleme psihice, cum ar fi anxietatea, depresia și tulburarea simptomelor somatice.
  • Infecții bacteriene în tractul digestiv.
  • Proliferarea bacteriană în intestinul subțire, o creștere a cantității sau o schimbare a tipului de bacterii din intestinul subțire.
  • Intoleranță sau sensibilitate la anumite alimente care provoacă simptome digestive.

Ce alimente declanșează sindromul intestinului iritabil?

În ceea ce privește acest ultim factor, Mayo Clinic, o organizație non-profit dedicată practicii clinice, educației și cercetării, a dezvăluit că alimentele care agravează această afecțiune sunt produsele lactate, citricele, fasolea, varza și băuturile carbogazoase.

În mod similar, portalul portughez de sănătate, nutriție și wellness ‘Tua Saúde’ a indicat că alte alimente care declanșează sindromul colonului iritabil sunt „cafeaua, ciocolata, băuturile energizante, ceaiul negru și ceaiul verde; consumul de băuturi alcoolice și alimentele care conțin îndulcitori artificiali; condimente precum piperul, condimentele, cuburile de bulion și sosurile; și alimente cu un conținut ridicat de grăsimi și zahăr, cum ar fi alimentele prăjite, cârnații, bucățile grase de carne roșie, brânzeturile galbene, brânzeturile cu smântână, alimentele congelate precum nuggets, pizza sau lasagna, fast-food, biscuiții umpluți, prăjiturile procesate, printre altele”.

Site-ul a mai arătat că alimentele care ar trebui consumate cu moderație sau evitate dacă este posibil sunt:

  • Cerealele integrale, secara, produsele din făină integrală, pastele făinoase.
  • Bananele verzi și porumbul.
  • Leguminoase, cum ar fi linte, năut, sparanghel și mazăre.
  • Legume precum varza de Bruxelles, broccoli, ceapă și usturoi.

 

Recent Posts

Guta: tot ce trebuie să știi

Guta, cunoscută și sub denumirea populară de podagră, este o afecțiune inflamatorie a articulațiilor, care apare…

9 minute ago

Decorațiuni fermecătoare cu mușcate pentru sărbătorile de Paște

Decorațiuni cu mușcate pentru masa de Paște! Mușcatele colorate sunt ideale pentru a aduce o…

29 de minute ago

Sfântul Efrem cel Nou, mare mucenic şi tămăduitor. Rugăciune pentru a avea avea copii

Safântul Efrem cel Nou Marele Mucenic din Nea Makri este prăznuit de creștinii ortodocși de…

48 de minute ago

Horoscopul săptămânii 6-12 mai 2024. Zodiile protejate de ASTRE

Astrele îndeamnă toate cele 12 zodii la o perioadă de introspecție. Nu vor exista certuri…

o oră ago

Se dau BANI DE LA STAT! Persoanele care vor primi 3500 lei lunar. Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis

Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat legea care prevede majorarea indemnizației pentru veteranii de război…

2 ore ago

RUGĂCIUNE puternică ce trebuie rostită în a doua zi de Paşti pentru NOROC şi SĂNĂTATE

Luni, pe 6 mai 2024, creștinii sărbătoresc a doua zi de Paște și totodată prima…

2 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic