vineri, iulie 10, 2020

În iunie 1994, Regele Mihai I a acordat un interviu revistei Capital. Este unul dintre rarele interviuri acordate de Majestatea Sa presei din România la acea vreme. În cadrul interviului, Regele Mihai a vorbit despre situația economiei și a explicat de ce capitalismul este soluția pentru România. Fostul suveran se arăta îngrijorat de conducerea politică a țării și atrăgea atenția că schimbarea mentalității românilor, o condiție esențială pentru dezvoltarea societății, este un proces ce va dura mai mult de 20 de ani.

Citește și:

Capital: Câţi ani credeţi că sunt necesari pentru a se schimba această mentalitate din România?

M.S. Mihai I: Dacă se continuă aşa cum e acum, nu ajung douăzeci de ani, cum spunea Brucan. O să dureze şi mai mult de douăzeci de ani. Dacă se face o schimbare radicală, lucrurile o să meargă mult mai repede. Dar este important ca şi omul simplu să înţeleagă, să simtă că, într-adevăr, se face ceva pentru el. Iar asta porneşte de la lucruri simple ca locuinţa lui, pământul lui.

Citește și:

Capital: Unii au spus despre dumneavoastră că, după abdicare, aţi plecat în exil cu un tren plin de bogăţii.

M.S. Mihai I: Astea sunt prostii. Iar cei care susţin aceste lucruri se contrazic. O dată spun că am plecat cu un tren plin de aur, iar altă dată spun că dacă mă întorc în ţară vin să-mi recapăt bogăţiile. Păi, ori le-am luat când am plecat, ori nu le-am luat? Nu. Nimic adevărat.

Citește și:

Capital: Dacă ţara ar merge spre bine şi oamenii ar prospera sub actuala conducere…

M.S. Mihai I: Eu cu republica nu prea mă înţeleg bine, pentru că tradiţia noastră românească este monarhia, fie că au fost principate sau regate. Dar dacă republica ar putea să facă ce trebuie pentru ţară, e cu atât mai bine. Dacă treburile ar merge bine, aş fi primul mulţumit de asta. Țara merge în capul lucrurilor, nu sistemele sau oamenii.

Citiți tot interviul aici.

Parteneri