Sari la conținut

Ce analize medicale trebuie să faci dacă ai peste 60 de ani. Lista testelor de rutină

Analize medicale
Sursa foto: arhiva Doctorul zilei
Analize medicale obligatorii dupa 60 de ani

Analize medicale obligatorii dacă ai peste 60 de ani. Specialiștii spun că există două duzini de teste sau screeninguri pe care le pot face adulții în vârstă pentru a ajuta la asigurarea unei sănătăți și a unei calități a vieții optime.

Aflarea cu exactitate a tipului de test de care ai nevoie depinde de o varietate de factori, inclusiv de vârsta, greutatea, sexul, istoricul familial și factorii de risc, precum și de, bineînțeles, recomandările medicului dumneavoastră.

Potrivit marketwarch.com, o dietă în stil mediteranean și exercițiile fizice zilnice sunt în fruntea listei celor mai importante obiceiuri pentru o îmbătrânire bună.

Somnul adecvat este, de asemenea, crucial, la fel ca renunțarea la fumat și limitarea consumului de alcool.

Sănătatea mintală este la fel de importantă, mulți adulți în vârstă confruntându-se cu depresia, singurătatea și izolarea pe fondul schimbărilor în viață, cum ar fi pierderea soțului.

Analize medicale obligatorii după 6o de ani

Iată o listă a testelor de rutină pe care ar trebui să le faci ca adult în vârstă:

1. Screening pentru diabet

După vârsta de 65 de ani, atât bărbații, cât și femeile ar trebui să fie testați în mod regulat pentru diabet. Un test al zahărului din sânge trebuie să fie efectuat cel puțin o dată la trei ani pentru a detecta diabetul devreme și a-l gestiona astfel încât să nu devină o tulburare care pune viața în pericol.

2. Test oftalmologic

Sănătatea ochilor poate scădea treptat pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, dar este posibil ca schimbările să nu fie vizibile imediat. Vederea slabă vă poate afecta capacitatea de a conduce, de a vă deplasa prin casă și de a îndeplini sarcinile zilnice.

De asemenea, pe măsură ce îmbătrâniți, crește riscul de apariție a problemelor oculare, cum ar fi cataracta și glaucomul.

În plus, cercetări recente au descoperit că până la 100.000 de cazuri de demență în SUA ar fi putut fi prevenite cu o îngrijire îmbunătățită a ochilor. Potrivit unui studiu publicat anul acesta în JAMA Neurology, unul dintre cele mai importante lucruri pe care le puteți face pentru a vă ajuta să vă reduceți riscul de Alzheimer și demențe asociate este să corectați problemele de vedere cu ajutorul examenelor oculare, a ochelarilor și a operației de cataractă.

3. Examen de auz

În timp ce vorbim despre demență, faceți-vă un test de auz – și obțineți un aparat auditiv dacă aveți nevoie. Dacă aveți pierderi ale auzului, aveți o șansă mai mare de a dezvolta demență, conform unui raport al comisiei Lancet din 2020 care a enumerat pierderea auzului drept unul dintre cei mai mari factori de risc pentru demență.

Persoanele cu pierdere moderată a auzului aveau de două ori mai multe șanse de a experimenta declin cognitiv decât colegii lor, în timp ce cei cu pierdere severă a auzului se confruntă cu un risc de cinci ori mai mare, au descoperit cercetările.

4. Screeningul tensiunii arteriale

Hipertensiunea arterială sau hipertensiunea arterială este frecventă; mai mult de jumătate dintre adulții din SUA o au. Pe măsură ce îmbătrâniți, arterele se schimbă și devin mai rigide. Lăsată netratată, hipertensiunea arterială poate duce la accidente vasculare cerebrale, atacuri de cord și boli de inimă.

5. Screening-ul cancerului de sân

Screening-ul pentru cancerul de sân ar trebui să fie realizat începând cu vârsta de 40 de ani. Femeile până la 75 de ani ar trebui să facă o mamografie la fiecare unul sau doi ani, în funcție de factorii de risc.

Factorii de risc includ faptul că a început menstruația înainte de vârsta de 12 ani, antecedentele familiale de cancer de sân, sânii denși și mutațiile genetice. După vârsta de 75 de ani, femeile ar trebui să discute cu medicul lor necesitatea continuării depistării cancerului de sân.

Lista testelor de rutină pentru adulții în vârstă

6. Test de sânge pentru cancer de prostată

Cancerul de prostată este o boală comună în rândul bărbaților, în special în rândul celor peste 65 de ani. Medicii pot verifica dacă există cancer de prostată printr-un examen fizic și un test de sânge. Unele semne ale cancerului de prostată includ dificultăți de urinare, scădere în greutate inexplicabilă sau sânge în urină.

7. Examen stomatologic

Boala gingiilor crește riscul unui atac de cord. Numai asta ar trebui să te ducă la dentist, dar sănătatea gingiilor poate fi, de asemenea, un bun barometru al sănătății tale generale. Dinții, gingiile, gura și gâtul trebuie să fie verificate de un stomatolog, în mod ideal de două ori pe an.

8. Screeningul osteoporozei

Pe măsură ce îmbătrâmiți, oasele devin mai subțiri, ceea ce vă poate face mai susceptibil la fracturi sau rupturi, în special la nivelul șoldurilor și coloanei vertebrale. Toate femeile cu vârsta peste 64 de ani ar trebui să facă o scanare a densității osoase cel puțin o dată pe an.

Bărbații de peste 70 de ani ar trebui să ia în considerare, de asemenea, să se efectueze un screening pentru osteoporoză, mai ales dacă afecțiunea aparține familiei lor.

9. Examinarea sănătății pielii

Este recomandat screening-ul regulat pentru cancerul de piele. Asigurați-vă că cereți medicului dumneavoastră să vă verifice pielea dacă aveți alunițe neobișnuite sau modificări ale pielii sau dacă aveți un risc crescut de cancer de piele, aveți rude apropiate cu cancer de piele sau dacă aveți un sistem imunitar slăbit.

10. Screening-ul cancerului de colon

Cancerul colorectal este mai frecvent în rândul adulților în vârstă, cu o vârstă medie la diagnosticare de 68 de ani pentru bărbați și 72 de ani pentru femei. Dacă aveți modificări ale obiceiurilor intestinale, dureri abdominale sau sângerări, consultați-vă medicul.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel