joi, februarie 2, 2023

Până astăzi, 3 februarie, pe teritoriul României, au fost confirmate 735.484 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

681.271 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 2.752 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Te-ar mai interesa: Amestec băbesc pentru bronșită. Tratamentul se țin...

Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori este calculat de către Direcțiile de Sănătate Publică, la nivelul Municipiului București și al județelor. Mai jos aveți graficul realizat în baza raportărilor primite de CNCCI de la Direcțiile de Sănătate Publică:

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 827 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Ce analize trebuie să faci după ce te-ai vindecat de coronavirus?

Conform cadrelor medicale cele două analize ce ar trebui efectuate de pacienții vindecați sunt:

  • CT pulmonar

  • Spirometrie

Spirometria este un test prin care se măsoară cât de „sănătoși” sunt plămânii și poate fi folosită pentru a diagnostica sau monitoriza unele afecțiuni pulmonare. În timpul testului veți expira (sufla) cât de mult aer și cât de tare puteți într-un dispozitiv numit spirometru. Testul măsoară cât de mult aer expirați în total și cât de mult aer  expirați în prima secundă a testului. Este un test de efort, nu este dureros și durează de obicei aproximativ 10-15 minute.

Te-ar mai interesa: Ai mâncat prea mult? Trucuri care te scapă de indi...

Dacă plămânii au leziuni post COVID, veți face tratament cu medicamentele numite corticoizi. Aceasta ca să nu ajungeți la fibroză pulmonară ireversibilă, adică țesut pulmonar nefuncțional.

Dr. Iulia Filipescu, medic specialist pneumologie: „Se poate iniția tratatament după ieșirea din carantină, corticoterapie orală, cu doze scăzânde, în medie cam o lună de zile. Fibroza pulmonara poate persista –au arătat și studiile – până la 3-6 luni, iar în lipsa oricărui tratament poate deveni ireversibilă”.

Te-ar mai interesa: Horoscop 3 februarie. Astrolog: Urmează o zi plină...

Dr. Dana Nedelcu, medic primar radiologie: „Vin oameni după ce au fost infectați, după ce au stat în izolare, vin să se caute și constată marea dramă care rămâne după: fibroză, suprainfecțiile, abcedarea”, conform Știrilor ProTv.

Abcedarea înseamnă că apar bacterii oportuniste și dau pneumonii clasice. Aceste bacterii oportuniste profită tocmai de lupta sistemului imunitar cu virusul.

Te-ar mai interesa: Suferi de insomnie? Dr. Cezar spune cum poți avea ...

Dacă pe radiografie nu se văd leziunile, deși acestea există, nu veți avea șansa să primiți tratamentul care reduce riscul de a rămâne toată viața cu cicatrici în locul celulelor funcționale din plămân.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private