marți, iunie 28, 2022

Amețeala și greața sunt două simptome care apar adesea împreună. Dacă vă simțiți amețit și aveți și senzația de greață, există o serie de cauze posibile – boală, sarcină, rău de mișcare și multe altele. Cu toate acestea, s-ar putea să o restrângeți luând în considerare circumstanțele care apar atunci când aveți aceste simptome sau alte simptome în același timp.

Te-ar mai interesa: Ciroza: Alimente de EVITAT pentru a salva ficatul ...

Acest articol discută posibilele cauze ale amețelii și  ale greții care apar împreună, precum și când ar trebui să consultați un furnizor de asistență medicală.

Vertij pozițional paroxistic benign

Vertijul pozițional paroxistic benign (BPPV) este o afecțiune care poate provoca amețeli și greață în același timp. Cristale minuscule din urechea internă, numite otoconie, vă ajută să vă mențineți echilibrul pe măsură ce corpul își schimbă pozițiile. Uneori, aceste cristale se desprind și încep să plutească în urechea internă.

Când otoconia se mută din loc, poate apărea BPPV. Această afecțiune provoacă vertij – o senzație de învârtire – împreună cu alte simptome, cum ar fi amețeli și greață.

Te-ar mai interesa: Simptomele diabetului: semn în jurul ochilor care ...

Tratament

BPPV poate să dispară uneori de la sine, fără tratament. Cu toate acestea, această afecțiune este adesea tratată cu terapie fizică folosind o tehnică numită manevra Epley. În timpul acestui tratament, terapeutul vă va conduce printr-o serie de mișcări pentru a scoate otoconia din urechea internă. Odată ce sunt eliminate, corpul dumneavoastră le poate reabsorbi și simptomele ar trebui să se rezolve.

Te-ar mai interesa: Dieta minune a călugărilor japonezi: 10 kilograme ...

Abuzul de alcool

Consumul excesiv de alcool poate provoca amețeli și greață, iar aceste simptome vor aparea împreună. Alcoolul afectează structurile din urechea internă care vă ajută să vă mențineți echilibrul.

În circumstanțe normale, lichidul din urechea internă se mișcă pe măsură ce corpul se mișcă. Această mișcare a fluidului pune presiune asupra unei structuri din ureche care conține celule nemotile (nemișcatoare) numite stereocili. Stereocilia trimite semnale electrice creierului tău despre mișcarea și poziția corpului tău.

Te-ar mai interesa: Horoscop Iulie. Cât de norocoși sunt nativii acest...

Consumul de alcool afectează grosimea lichidului din urechea internă, ceea ce poate face ca stereocilii să trimită informații greșite către creier, făcându-vă să simțiți că pământul se mișcă sau că vă învârti.

În același timp, consumul de alcool poate provoca greață. Alcoolul crește producția de acid din stomac și acumularea de grăsime în ficat – ambele pot provoca greață.

Te-ar mai interesa: VITAL pentru HEMOFILIE, arși, ambulanțe, zone de r...

Tratament

Cel mai bun mod de a trata amețelile și greața din cauza consumului excesiv de alcool este să reduceți cantitatea pe care o beți sau să o eliminați complet. Dacă beți, mâncați mai întâi o masă completă pentru a ajuta la încetinirea absorbției alcoolului pentru a reduce riscul de a vă simți rău.

Rau de miscare

Răul de mișcare, cunoscut și sub numele de rău de mașină sau rău de mare, provoacă adesea amețeli și greață. Această afecțiune poate provoca, de asemenea, transpirații reci, dureri de cap și vărsături. Răul de mișcare apare atunci când creierul este „suprastimulat” de vederi, sunete și mișcări ale corpului.

Tratament

Răul de mișcare se rezolvă de obicei de la sine după ce încetați să vă mișcați. Cu toate acestea, există pași pe care îi puteți lua pentru a reduce riscul de a face rău de mișcare, inclusiv:

 • Evitați să citiți în mașină.
 • Luați medicamente pentru rău de mișcare înainte de călătorie.
 • Stați pe scaunul din față sau lângă o fereastră.
 • Creșteți fluxul de aer – coborâți geamul sau dați drumul la aerul condiționat.
 • Rămâneți hidratat, dar evitați alcoolul.
 • Evitați să mâncați în exces înainte de călătorie.

Sarcina

Amețelile și greața sunt simptome comune ale sarcinii. Greața este cea mai frecventă în primele două luni. Se poate întâmpla în orice moment al zilei, dar este adesea denumită greață matinală. Amețelile apar și în timpul sarcinii din cauza modificărilor hormonale care scad tensiunea arterială.

Tratament

Deși este posibil să nu puteți preveni simptomele legate de sarcină, există pași pe care îi puteți lua pentru a reduce amețelile și greața. Acestea includ:

 • Deplasați-vă încet când schimbați pozițiile.
 • Mâncați mese mici pe tot parcursul zilei.
 • Evitați băile fierbinți sau dușurile.
 • Purtați haine largi.
 • Bea multa apa.
 • Nu sta pe loc pentru perioade lungi de timp.
 • Evitați să vă culcați pe spate.
 • Discutați cu furnizorul dvs. de asistență medicală despre medicamentele anti-greață.

Anxietate

Anxietatea este o afecțiune cauzată de îngrijorări și frică copleșitoare. Poate duce la o serie de simptome fizice, inclusiv amețeli și greață.

Anxietatea declanșează răspunsul de luptă sau fugă al organismului, care crește tensiunea arterială, ritmul cardiac și respirația. Acest lucru poate duce la amețeli sau amețeli. Răspunsul organismului la anxietate deplasează, de asemenea, sângele din stomac, ceea ce poate duce la greață.

Tratament

Anxietatea poate fi adesea tratată cu intervenții în stilul de viață. Acestea pot include:

 • Respirație adâncă
 • Meditaţie
 • Tehnici de relaxare
 • Exerciții
 • Activități de mindfulness
 • Dieta sanatoasa

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private