Sari la conținut

Ce au în comun toate persoanele cu ochi albaștri. Descoperire uimitoare

ochi albastri
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Descoperire uimitoare despre oamenii cu ochi albaștri

E uimitor ce s-a descoperit recent despre oamenii cu ochi albaștri. Cercetătorii au ajuns la o concluzie: toţi oamenii care au ochii de culoare albastră trebuie să afle că se trag din aceeaşi persoană, prima din lume la care s-a identificat o mutaţie în gena care dă pigmentul irisului.

Cercetătorii au descoperit că gena unui european care a trăit acum aproape 10.000 de ani a fost transmisă până în zilele noastre, scrie indy100. La origine, toate persoanele au avut ochi căprui, cu diferite variaţii de nuanţe, până când a apărut această genă specială.

10% din populaţie are ochii albaştri

Astfel, explicaţia pentru faptul că toţi oamenii cu ochii albaştri au un singur descendent este simplă: au cu toţii aceeaşi mutaţie în gena care determină cât de mult pigment maro se formează în iris. În cazul lor, pigmentul maro nu se formează aproape deloc, culoarea fiind una albastră.

Oamenii de știință consideră că doar 10% din populație are ochi albaștri. Totuşi, culoarea ochilor nu se dezvoltă pe deplin în copilărie, ceea ce înseamnă că pigmentul maro poate apărea mai târziu, iar copiii cu ochi albaștri pot ajunge să aibă ochi căprui atunci când trec de adolescenţă.

Ce au diferit persoanele cu ochi albaștri

Există multe povești, mituri și superstiții care circulă despre ochii albaștri în diferite culturi și tradiții. Iată câteva dintre acestea:

  • Fascinație și frumusețe: Mulți oameni consideră ochii albaștri ca fiind extrem de frumoși și fascinanți. Culoarea lor rară și strălucirea lor vibrantă îi face să se remarce.
  • Creativitate și sensibilitate: În unele culturi sau credințe populare, s-a spus că persoanele cu ochi albaștri ar putea avea o creativitate mai pronunțată sau o sensibilitate mai mare. Aceste credințe nu sunt susținute de dovezi științifice, dar sunt povești care circulă de mult timp.
  • Mister și farmec: Ochii albaștri pot fi asociați cu un aer de mister sau de farmec. În literatură și artă, aceștia sunt uneori folosiți pentru a transmite un personaj misterios sau seducător.
  • Supranatural și magie: În unele culturi și tradiții, ochii albaștri au fost considerați a avea puteri supranaturale sau magice. Aceștia pot fi văzuți ca purtători de noroc sau ca semn al unei conexiuni speciale cu lumea spiritelor sau cu divinitatea.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel