Sari la conținut

Ce boală cruntă anunță chelia în cazul bărbaților

Un nou studiu publicat în Journal of Clinical Oncology sugerează că chelia poate fi un prim semn al cancerului de prostată.

Cercetarea a fost prezentată recent de Institutul American de Cercetare a Cancerului din Philadelphia. Studiul a inclus mai mult de 4000 de bărbați cu vârste cuprinse între 25 și 74 de ani. Informațiile medicale ale participanților au fost analizate de dermatologi. Voluntarii au fost împărțiți în trei categorii: fără chelie, cu chelie minimă, cu chelie moderată și severă.

Rezultatele au arătat că bărbații, indiferent de gradul de chelie, erau cu 56% mai predispuși să moară din cauza cancerului de prostată în următorii 21 de ani. Cei cu chelie moderată erau cu 83% mai la risc.

Cercetătorii nu pot determina o relație cauză-efect între chelie și cancerul de prostata, însă. Dar se pare că poate fi din cauza nivelului crescut de hormoni masculini, cum ar fi testosteronul. Anumiți hormoni masculini au un rol atât în apariția cheliei cât și a cancerului de prosată, iar bărbații cu calviție au niveluri mai ridicate de testosteron.

În cancerul de prostată, testosteronul este cunoscut a fi unul dintre factorii care conduce la dezvoltarea bolii. Acesta este motivul pentru care bărbații cu o recurență a cancerului de prostată pot avea beneficii de pe urma terapiei de deprivare androgenică, deoarece împiedică producerea de testosteron și încetinește dezvoltarea celulelor cancerului de prostată.

Ar putea fi DHT? Dihidrotestosteronul (DHT) este un hormon masculin din testosteron produs de către o enzimă numită 5-a reductază. DHT se găsește în foliculii de păr și este vinovat de pierderea părului. DHT este, de asemenea, găsit în prostată și ajută glanda să funcționeze corespunzător. Pe de alta parte, prea mult DHT în prostată poate determina stări anormale ale prostatei.

O altă cercetare a arătat că există o legătură între chelie și cancerul de prostată. Cercetătorii de la Harvard Medical School au raportat anterior că bărbații cu chelie sunt de 1,5 ori mai predispuși să dezvolte cancer de prostată, comparativ cu bărbații fără chelie.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel