Sari la conținut

Inflamație intestinală: semne tăcute care apar în diferite părți ale corpului

Sindromul intestinului iritabil
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Obiceiuri sanatoase care scad riscul de intestin iritabil

Inflamație intestinală: boala inflamatorie intestinală sau BII descrie tulburări care implică inflamația cronică a țesuturilor din tractul digestiv.

Simptomele clasice ale acestei tulburări sunt caracterizate prin diaree, sângerare rectală, dureri abdominale, oboseală și scădere în greutate.

BII este un termen pentru două afecțiuni precum boala Crohn și colita ulceroasă care, dacă nu sunt tratate și diagnosticate bine la timp, pot provoca leziuni semnificative ale tractului gastrointestinal.

Potrivit experților, pentru mulți oameni, BII este o boală ușoară, dar poate deveni o afecțiune debilitantă cu complicații care pun viața în pericol pentru alții.

Cu toate acestea, medicii spun că există câteva semne ale afecțiunii care tind să se agraveze în timp și, de asemenea, să apară în alte părți ale corpului, cum ar fi ochii, pielea.

Semne de inflamație intestinală în ochi

Cea mai frecventă afecțiune care afectează persoanele care suferă de BII este episclerita, o inflamație acută a episclerei, stratul subțire de țesut dintre conjunctivă și sclera.

Episclera este compusă din țesut conjunctiv lax, cu aportul vascular care provine din arterele ciliare anterioare, care sunt ramuri ale arterei oftalmice. Potrivit medicilor, episclerita îți face ochiul roșu, dureros și inflamat.

În piele

Una dintre cele mai frecvente probleme cu care pielea se poate confrunta în caz de inflamație intestinală este eritemul nodos, o inflamație a grăsimii subcutanate. Provoacă umflături crescute de culoare roșie și violetă care sunt sensibile și chiar dureroase.

Potrivit experților în sănătate, 10-15% dintre persoanele cu BII suferă de eritem nodos, ceea ce îl face o complicație destul de comună. Deși afecțiunea dispare de la sine, este important să o diagnosticăm din timp.

Afecțiunea începe de obicei ca o veziculă care în cele din urmă se transformă în ulcere profunde. Ele pot apărea oriunde pe piele, dar cel mai frecvent apar pe tibia oamenilor.

Semne de inflamație intestinală în gură

Potrivit experților, simptomele bolii inflamatorii intestinale afectează și gura oamenilor, provocând granulomatoză orofacială, o umflare a buzelor. Cel puțin 20-50% dintre persoanele care suferă de această boală suferă de ulcere bucale la un moment dat.

Chiar dacă nu sunt ca leziunile bucale, aceste ulcere au următoarele caracteristici:

  • Forma rotunda sau ovală
  • Mărime mică
  • Culoare galbenă
  • Extrem de dureros
  • Apariția în grupuri

În articulații

Una dintre cele mai frecvente complicații ale inflamației intestinale este artrita, inclusiv artrita psoriazică, spondilartrita axială și artrita reactivă. Medicii spun că articulațiile brațelor și picioarelor, cum ar fi coatele, încheieturile, genunchii și gleznele celor care suferă de BII se inflamează și se dor.

Conform studiilor, simptomele încep să se îmbunătățească și să dispară atunci când simptomele IBD sunt tratate și, în general, nu există leziuni de durată a articulațiilor.

Semne de inflamație intestinală în ficat

Medicii spun că câteva persoane care suferă de BII sunt, de asemenea, afectate de o boală rară cunoscută sub numele de Colangita sclerozantă primară sau PSO, în care căile biliare încep să scadă în dimensiune din cauza inflamației. Simptomele PSO includ mâncărime, icter și scădere în greutate.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel