Sari la conținut

Ce boală poți lua de la animale. Este extrem de periculoasă

Din cuprinsul articolului

Există o boală bacteriană care afectează tractul intestinal. Se manifestată prin diaree, febră și crampe, apărute la 8-72 de ore de la expunere. Este vorba despre infecția cu Salmonella. Infecția este extrem de periculoasă. Simptomele date de această infecție pot fi foarte puternice.

Cacteriile Salmonella trăiesc în intestinele animalelor și oamenilor și sunt eliminate prin scaun (fecale). Oamenii se infectează cel mai frecvent prin apă sau alimente contaminate, sau din cauza unei igiene deficitare a mâinilor, potrivit Mayo Clinic.

La unele persoane, diareea poate provoca deshidratare severă și necesită asistență medicală promptă. Mai mult, pot apărea complicații care pun viața în pericol dacă infecția se extinde dincolo de intestine. Riscul de infectare cu salmonella este mai mare în cazul călătoriilor în țări fără apă potabilă curată și fără o canalizare corectă a apelor uzate.

Cum se manifestă boala?

Infecția cu Salmonella este de obicei cauzată de consumul de carne crudă sau insuficient gătită, de ouă sau produse din ouă sau de consumul de lapte nepasteurizat. Perioada de incubație, adică timpul dintre expunere și boală poate fi de la 6 ore până la 6 zile.

Semnele și simptomele posibile ale infecției cu salmonella includ: diaree, crampe stomacale (abdominale), febră, greaţă, vărsături, frisoane, durere de cap și sânge în scaun. Semnele și simptomele infecției cu salmonella durează de la câteva zile până la o săptămână. Diareea poate dura până la 10 zile, dar intestinele pot fi afectate și mai mult timp.

Majoritatea oamenilor nu trebuie să solicite asistență medicală pentru infecția cu salmonella, deoarece aceasta dispare de la sine în câteva zile. Dar, categoriile vulnerabile, sugarii, copii mici, vârstnicii sau persoanele cu un sistem imunitar slăbit, au nevoie de asistență medicală. De asemenea, este nevoei de intervenție medicală dacă diareea durează mai multe zile, este asociată cu febră mare sau scaune cu sânge, apare deshidratarea cu semne precum urina mai puțină și de culoare închisă, gura și limba uscate.

Alimentele frecvent infectate
Carnea crudă de păsări și fructele de mare pot avea Salmonella, la fel ouăle crude sau insuficient fierte. Produse lactate nepasteurizate, obținute din lapte crud dar și fructele și legumenel proaspete, irrigate cu surse de apă nesigure. Contaminarea poate apărea și în bucătărie, când fluidele din carne crudă intră în contact cu alimentele negătite, precum salatele.

Alimentele se contaminează atunci când sunt preparate de persoane care nu se spală bine pe mâini după ce au folosit toaleta sau după ce au manipulat alimente contaminate. De asemenea, infecția poate apărea și dacă oamenii ating ceva care este contaminat și apoi își bagă degetele în gură.

Animale de companie pot fi sursa
Animalele de companie, în special păsările și reptilele, pot purta bacterii salmonella pe pene, blană sau piele sau în fecale. Unele alimente pentru animale de companie pot fi contaminate cu salmonela și pot infecta animalele, de aceea este indicat să îți iei toate măpsuriel de precauție dacă deții animale de companie.

 

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: