Din cuprinsul articolului
Secretul unei mese sănătoase a fost divulgat de nutriționistul Lygia Alexandrescu. Potrivit experților, doar 8 % dintre români urmează un regim alimentar adecvat, arată studiile. 71 % consuma mai puțină sare, iar 62% mai puține grăsimi.
Mesele sănătoase
În ce constau mesele sănătoase? Într-o combinaţie reuşită de proteine, glucide şi antioxidanţi.
Nutriţioniştii susțin, însă, că, încet încet, lucrurile încep să se schimbe. Românii încep să caute calitatea alimentară, spune Ligia Alexandrescu. Dar, din nefericire, români preferă fructele şi legumele, iar cei mai mulţi nu renunţă la consumul de carne.
„Lucrurile se îmbunătăţesc foarte mult, în sensul că există informaţie şi românii încep să caute calitatea alimentară.”, spune Ligia Alexandrescu.
Proteine, glucide şi antioxidanţi
„Ne referim la o porţie de proteine animale sau vegetale, carne de pasăre sau alt tip de carne. Dacă vorbim despre proteine vegetale – boabe, fasole uscată, linte, năut, ciuperci. Pe lângă proteină trebuie să existe în farfurie şi carbohidraţi, pâine sau cartofi, ceva amidonos.
Și bineînţeles, tot ce înseamnă antioxidanţi cu fibre, fie că sunt proaspete, legume în salată, fie la cuptor, fie la grătar, gătite. Deci, împărţim farfuria în trei, proteine, glucide şi antioxidanţi.”, a explicat, la Antena 3 CNN, nutriționistul Lygia Alexandrescu.