marți, ianuarie 25, 2022

Deși pielea uscată este adesea o afecțiune ignorată, aceasta poate semnala anumite probleme de sănătate cu care organismul se confruntă. Iată ce boli ascunde pielea uscată și cum poți ameliora simptomele!

Pielea uscată poate fi cauzată de o multitudine de factori, precum expunerea la temperaturi scăzute, folosirea unor produse de îngrijire mult prea agresive, contactul cu substanțe chimice și deshidratarea. Acești factori sunt ușor de controlat și, de cele mai multe ori, nu prezintă o problemă gravă de sănătate.

Te-ar mai interesa: Anunț de ultimă oră despre tratamentul Pavloxid de...

Ce boli ascunde pielea uscată și cum trebuie să procedezi?

Pe de altă parte, pielea uscată mai poate semnala și alte afecțiuni, precum problemele de glandă tiroidă, flucțuații ale glicemiei și, de asemenea, psoriazisul.

Psoriazisul, o boală de piele caracterizată prin apariţia unor zone de piele uscată. În cazul persoanelor care suferă de această boală, ciclul de înnoire al celulelor stratului superficial al epidermei este de numai opt zile, nu de 28 sau 29 de zile cum este normal. Astfel, celulele nu mai apucă să se descuameze, ci se acumulează, formând straturi albiciose, sidefii, care apar pe pielea capului, pe cot sau genunchi.    Pe de altă parte, uscăciunea pielii poate fi simptomul unor alte afecţiuni de piele, cum ar fi Sclerodermia sau neurodermita, potrivit Adevărul. 

Te-ar mai interesa: Cel mai bun remediu împotriva depresiei. Nu te aşt...

„Atrofia pielii sau aspectul de uscat poate să apară şi în alte boli, cum ar fi sclerodemia, o boală sistemică, în care se produc anticorpii împotriva fibrelor de colagen, de exemplu. Aceste fibre au forma unor fascicule care încep să se îngroaşe, iar pielea se atrofiază. Sunt multe boli care au ca şi simptom pielea uscată, de exemplu Neurodermita sau Lupus Eritematos.

Neurodermita este o afecţiune care se manifestă prin apariţia unor plăgi roşii, însoţite de mâncărime. Din cauza scărpinatului permanent, pielea se îngroaşă şi se deshitratează. Pe suprafaţă pielii apar escoriaţii care se pot infecta. De asemenea, încă din copilărie poate să apară o boală numită dermatita atopică, care se manifestă prin erupţii şi uscăciune excesivă. Eczema este foarte frecventă şi se caracterizează prin nişte erupţii veziculoase, băşicuţe cu lichid, însoţite de mâncărime, şi de pielea îngroşată în timp”, explică Alexandru Pirici, medic primar dermatolog, conform Adevărul.

Te-ar mai interesa: O tânără a murit la doar 25 de ani după ce a luat ...

Cum poți ameliora pielea uscată?

Cel mai important pas în prevenirea și tratarea pielii uscate este hidratarea, atât internă, cât și externă. Este esențial să consumi cantitatea de apă recomandată zilnic (aprox. 2 litri de apă) și să folosești produse de îngrijire blânde și bogate în substanțe hrănitoare.

În timpul verii este recomandat să folosești creme cu protecție solară, iar în timpul iernii creme hrănitoare pentru a îngriji pielea predispusă la deshidratare.

Te-ar mai interesa: Moment critic pentru evoluția pandemiei! OMS avert...

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri

Stiri Calde (citeste aici)

spitale private