Sari la conținut

Ce boli grave anunță disfuncțiile erectile și tot ce trebuie să știți despre afecțiunile prostatei

Disfuncția erectilă anunță cu 4, 5 ani înainte bolile cardiovasculare! Un singur gest făcut de un pacient cu cancer de vezică urinară îi poate crește cu 50% șansele de însănătoșire.

După 40 de ani, este esențial ca oricare bărbat să își monitorizeze starea de sănătate și eventualele probleme urologice. Un control pe an este obligatoriu pentru a preveni boli serioase urologice care pot apărea cu precădere după această vârstă. Informații foarte importante ale medicului urolog!

Cancerele de prostată, vezicular sau renal apar, de obicei, după 50 de ani, dar oricare bărbat care se controlează începând cu vârsta de 40 de ani poate preveni bolile grave. Screening-ul identifică procesele inflamatorii prostatice și, în țările din Vest sau în SUA, aceste verificări sunt la ordinea zilei, în rândul bărbaților ajunși la vârste cuprinse între 35 și 45 de ani.

Vasele de sânge responsabile de disfuncțiile erectile sunt vase de calibru mediu, așa cum sunt și cele coronare, ne spune medicul primar urolog Cristian Surcel, invitat la emisiunea LiveDoc Doctorul Zilei.

În mod normal, un urolog ar trebui să-și trimită pacientul și la cabinetele de endocrinologie, cardiologie și neurologie.

Contrar mitului că urologia se ocupă doar de bărbații în vârstă, dr. Surcel ne spune că urologia se ocupă de sănătatea bărbatului începând cu vârsta de 20 de ani și că în atribuțiile urologului intră și sarcina de a-i indica pacientului și alte controale de specialitate pe care acesta trebuie să le parcurgă, pentru un diagnostic corect.

1 pacient chirurgical din 7 este de competența Urologiei, ceea ce o face cea mai importantă specialitate chirurgicală! Celelalte 12 specialități chirurgicale împart cei 6 pacienți rămași. Patologia prostatică tumorală sau non-tumorală reprezintă 8 din 10 bărbați la 80 de ani.

Statistic vorbind, 8 din 10 pacienți dezvoltă cancer de prostată, dar asta nu înseamnă că este o boală fatală, ci se poate trata, mai ales descoperită la timp.

Prostatita nu este o boală gravă, ci doar una care îți afectează calitatea vieții, iar bărbații care au usturimi și jenă la urinare sunt, cel mai probabil, afectați de această afecțiune. Uneori lipsa diagnosticării acestei afecțiuni poate duce chiar la depresie.

Condimentele, sedentarismul și înotul în apă rece agravează simptomele prostatitei, afecțiune care nu se vindecă niciodată complet.

E importantă schimbarea stilului de viață pentru a atenua aceste inflamații.

Cancerele de vezică, prostată, de rinichi și testiculare au început să apară la vârste mult mai tinere, comparativ cu alți ani, iar fumatul este unul din principalii factori ai apariției acestor cancere.

Așadar, cancerul de prostată este cel mai frecvent cancer în rândul bărbaților și pe locul 2 după cancerul pulmonar, atunci când pacienții de ambele sexe sunt luați în calcul.

Dar un fumător care renunță la viciu după diagnosticarea unui cancer de vezică scade cu 50% riscul de recidivă, de aceea dr. Surcel avertizează cu privire la riscurile devastatoare ale fumatului!

Un bărbat peste 40 de ani este obligat să efectueze un control urologic. Cancerul de prostată și o patologie de rect inferior vor fi diagnosticate și cu ajutorul tușeului rectal, procedură care poate oferi enorm de multe informații și, se pare, nu este dureroasă, dacă este efectuată corespunzător. Așadar, această procedură trebuie realizată de orice bărbat de peste 40 de ani, pentru o evaluarea corectă a stării sale de sănătate.

Dacă în familie există rude de gradul 0 cu cancer de prostată, evaluarea nu trebuie întârziată.

Cancerul de prostată poate apărea devreme, chiar de la 30 de ani, doar sub forma leziunilor, și are nevoie de 20 de ani să se manifeste. În ziua de azi, sunt operați din ce în ce mai mulți bărbați la 50 de ani cu cancer avansat de prostată. Din păcate, sunt din ce în ce mai multe tipuri de cancer care apar la vârste tinere, iar educația medicală a devenit esențială în ceea ce privește prevenția cancerelor.

Pentru toate informațiile legate de acest subiect, vă invităm să urmăriți emisiunea integral pe canalul nostru de Youtube și pe pagina de Facebook Doctorul Zilei.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: