vineri, august 12, 2022

Efectele consumului de cafea asupra sanatatii au fost studiate pentru  pentru a determina modul in care consumul de cafea afecteaza oamenii. Cafeaua contine mai multe componente, despre care este cunoscut ca afecteaza corpul uman la nivel chimic. Insusi bobul de cafea contine, ca un mecanism de aparare a plantei de cafea, substante chimice care sunt considerate psihotropice usoare pentru om. Aceste substante sunt toxice in doze mari. Cafeaua contine cafeina, care actioneaza ca un stimulent.

Te-ar mai interesa: Făcute la 12 noaptea, 12 mătănii către Maica Domnu...

Cercetarile recente au descoperit efecte suplimentare de stimulare ale cafea, care nu sunt legate de continutul sau de cofeina. Cafeaua contine un agent chimic, in prezent necunoscut, care stimuleaza productia de cortizon si adrenalina, doi hormoni de stimulare.

Cafeaua face parte din rutina de zi cu zi a multor oameni, indiferent daca este savurata dimineata pentru a furniza energie sau dupa-amiaza dupa pranz. Pentru majoritatea oamenilor, o ceasca fierbinte de cafea este o placere reconfortanta si aromata.

Dar întrebarea multora dintre noi este următoarea: ce cantitate de cafea este recomandată astfel încât să nu ne punem sănătatea în pericol? La această întrebare ne răspune Șerban Damian, doctor specializat în nutriție sportivă.

Te-ar mai interesa: BILIC: De ce să alegem chipsuri din cartofi în loc...

Consum limitat la cinci cești pe zi

Conform celor mai recente studii, putem consuma până la 5 cești de cafea sau 5 băuturi energizante pe zi, fără riscuri asupra sănătății. Un raport cuprinzător despre acest subiect a determinat că aportul zilnic de cofeină pentru un adult sănătos poate ajunge până la 400 mg pe zi1.

“Potrivit Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară, care a efectuat raportul, acest nivel de consum de cofeină nu prezintă riscuri fiziologice dacă stilul de viață al individului, cum ar fi obiceiurile alimentare, consumul de alcool, fumatul sau exercițiile fizice, este unul sănătos. Deci, nu trebuie să ne facem griji că a bea câteva băuturi pe bază de cofeină pe zi este un obicei la fel de dăunător ca în cazul consumului de alcool sau de alte substanțe. Cofeina are, de fapt, mai multe efecte pozitive asupra corpului, care o fac să merite să fie inclusă în dieta noastră”, a declarat Șerban Damian, doctor specializat în nutriție sportivă.

Te-ar mai interesa: MEDIC: Atenție la aceste băuturi! Efecte devastato...

Cofeina combate diverse tipuri de boli

Există din ce în ce mai multe dovezi că un consum normal de cafea poate avea un efect protector împotriva dezvoltării diabetului de tip 2 Deși mecanismul exact de acțiune nu este încă descris, rezultatele obținute în urma cercetărilor sunt promițătoare.

Date încurajatoare există în ceea ce privește prevenirea demenței, deoarece cofeina poate ajuta la menținerea funcțiilor cognitive pe parcursul înaintării în vârstă, amânând astfel, sau chiar prevenind dezvoltarea unor boli precum Alzheimer.

Te-ar mai interesa: Medic român: „Luați, preventiv, câte o capsulă din...

“Alte studii recente au subliniat leagătura dintre un consum moderat de cafea și reducerea riscului dezvoltării unor afecțiuni precum Parkinson, cancer de colon, ciroza sau calculi biliari”, a subliniat Dr. Șerban Damian.

Cofeina îmbunătățește performanțele sportive

Oamenii de știință studiază efectele cofeinei de zeci de ani, rezultatele obținute demonstrând că aceasta poate fi utilizată pentru îmbunătățirea performanței sportive. Studiile au evidențiat că sportivii care consumă cofeină cu o oră înainte de un antrenament au un randament cu 20-30% mai mare.

Te-ar mai interesa: Efecte secundare ale paracetamolului: trei semne p...

Cofeina poate fi utilizată în sprijinul performanței în cazul mai multor sporturi, mai ales a celor care necesită rezistență, precum ciclism, alergare, fotbal sau rugby, motiv pentru care a fost admisă pentru sportivii care participă la Jocurile Olimpice, care o pot consuma în cantități mici.

Cofeina amplifică starea de bine

Deoarece cofeina din cafea și din băuturile energizante are efecte asupra sistemului nervos, aceasta poate reduce somnolența, stările de plictiseala sau de inactivitate și oboseala, îmbunătățind concentrarea, percepția și reflexele.

Cofeina poate fi o soluție rapidă atunci când suntem lipsiți de energie, deoarece ne poate scoate din starea de letargie.

De asemenea, puțini dintre noi știu că putem ameliora durerile de cap sau migrenele doar prin simplul consum de cofeină, dar și că poate accelera absorbția analgezicelor pe care le utilizăm pentru unele dureri, acesta fiind și motivul pentru care se regăsește în mai multe medicamente. 

“Băuturile energizante, o sursă relativ nouă de cofeină pe piață, sunt populare în rândul consumatorilor tineri, fiind un subiect încă discutat de comunitatea științifică în legătură cu siguranța consumului pe termen lung. Cu toate acestea, având în vedere că băuturile energizante conțin multe alte ingrediente bioactive precum taurina, vitamine și aminoacizi, am tratat acest subiect separat într-un articol anterior”, a adăugat Șerban Damian, doctor specializat în nutriție sportivă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private