Sari la conținut

Ce consecințe grave poate avea lipsa fierului în organism

anemie
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Anemie

În spatele unor simptome frecvent întâlnite la femei, precum oboseala și senzația de frig, în mod obișnuit se află o cauză ascunsă: o carență a fi erului în organism. În alte cuvinte, o anemie, explică Prof. Dr. Cihan Top, specialist în medicină internă la Spitalul Nightingale din Istanbul, Turcia. Deși sună cumva banal, pentru că auzim despre această afecțiune încă din copilărie, iată că medicii trag un semnal de alarmă: Lipsa fierului în organism are consecințe grave!

Sandra Sălăgean

Când deficiența de fier este determinată prin analize de laborator, tratamentul pentru suplinirea acestuia trebuie început imediat! Medicul trebuie să prescrie un tratament individual, care să corespundă necesităților acelui individ și nu să-i ofere pacientului o doză comun valabilă. Excesul de fier afectează organismul la fel ca și lipsa lui.

Cum afectează corpul?

„Funcțiile fierului în organism sunt extrem de importante, iar acestea includ: transportarea oxigenului în țesuturi, efectuarea procesului de energizare a corpului, repararea AND-ului, reproducerea celulară, sintezarea proteinelor și reglarea sistemului imunitar”, a explicat Prof. Dr. Cihan Top, specialist în medicină int ernăla Spitalul Florence Nightingale din Ist anbul, T urcia. Ciudat este că în urmă cu câteva sute de ani, principala cauză a anemiei era lipsa unei diete alimentare corespunză- toare, din cauza lipsei diversificării în alimentație, iar acum, specialiștii consideră că motivația este aceeași: „Deși avem ac ces la mai mult e alimente să- nătoase, mulți optăm pentru mâncarea lipsită de nutrienți și c are nu aduce un aport benefic or ganismului”, susține dr. P aul J ackson, nutriționist, într -un comunicat al Or ganizației M ondiale a Sănătății.

Care sunt simptomele lipsei de fi er

● Piele palidă, oboseală, apetit scăzut, senzație de firg.

● Rezistență scăzută la efort, stare de oboseală accentuată chiar și după urcarea unor trepte.

● Stare de agitație, lipsa puterii de concentrare.

● Insomnie.

● Puls crescut, dureri de cap, amețeli.

● Căderea părului, unghii subțiri și casante.

„Alimentele care conțin fier sunt carnea roșie, ficatul, peștele, ouăle, fructele deshidratate, legumele verzi”, a mai adăugat Prof. Dr. Cihan Top.

Tipuri de deficiențe

Lipsa fierului în organism se împarte în două categorii:

● Deficiența de fier – când v alorile fierului din sâng e sunt s căzute, dar încă nu există o anemie instalată.

● Deficiența de fier și anemia – atunci când anemia a fost provocată de o lipsă substanțială de fier în or ganism și aceasta a încetinit irigarea cu sânge a măduvei osoase. În ambele c azuri, situația est e alarmantă și tr ebuie urgentată aflarea c auzei și modelar ea unui tr atament eficient. Femeile ieșite din etapa menopauzei suferă de anemie și carență de fier din cauza împuținării cantitații de sânge din organism. A celași lucru se întâmplă și la bărbați după andropauză. Totodată, o astf el de anemie poate semnala și o sângerare gastro-intestinală, diagno stic c onfirmat la 1 din 3 p acienți cu anemie prin carență de fier. Scopul tr atamentului est e de a aduce ni velul hemo globinei la nor – mal și de a c ompleta r ezervele naturale de fier. După o cură de fier luat pe cale or ală ținută timp de 2 -4 săptă- mâni trebuie repetate analizele de sânge pentru a v erifica asimilarea corectă a acestuia. Dacă totul decurge bine, în circa 3 luni pacientul este vindecat total de anemie. Totodată, chiar și după ce analizele de laborator ajung la v alori bune, normale, suplimentul de fier trebuie luat în continuare, pentru încă trei luni pentru a reface rezerva naturală a organismului.

Carența de fier la copii

Mămicile trebuie să fie foarte atente la copii! Carența de fier afectează dezvoltarea normala: Încă de la începutul vieții, fierul joacă un rol important în structura organismului. O carență de fier nedescoperită la timp sau tratată superficial poate avea consecințe grave. Un copil cu deficiență de fier se va dezvolta mult mai greu, nu va lua în greutate și va avea o atitudine „bolnăvicioasă”. Pentru a preîntâmpina lipsa de fier trebuie evitat consumul de lapte de vacă la copiii cu vârsta sub un an, iar pentru cei mai mari terbuie suplinit meniul zilnic cu legume verzi precum salata, spanacul, fasolea verde.Cerealele și laptele praf din comerț sunt adesea îmbogățite cu fier, tocmai pentru a preveni apariția acestei carențe, însă o dietă bazată pe „prafuri” și alimente procesate apoi îmbogățite artificial cu nutrienți nu va suplini rolul și efectul natural al unei alimentații corecte.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel