Ce e mai puţin dăunător pentru sănătate, margarina sau untul?

În timp ce unii specialişti susţin că margarina poate înlocui untul cel bogat în calorii, alţii susţin că „varianta de rezervă” este mai dăunătoare, din cauza conservanţilor pe care-i conţine.
Untul este foarte bogat în calorii. Consumat în exces, poate dăuna sănătăţii, în special inimii. Margarina candidează la „postul” de înlocuitor, însă modul de preparare a stârnit controverse în rândul medicilor: unii susţin că untul e mai bun decât margarina, în timp ce alţii vorbesc despre conţinut ridicat de colesterol, dar şi al conservanţilor şi aditivilor alimentari pe care-i conţine.
Atac la inimă

Untul colectează grăsimea din laptele de vacă, oaie sau bivoliţă şi are 82% grăsimi. Colesterolul şi grăsimile saturate pot afecta vasele de sânge.

„Dacă lactatele integrale, precum laptele şi iaurtul, sunt rele pentru vasele de sânge, untul e cel mai rău din acest punct de vedere. Dacă la copiii până la 10 ani nu e o problemă să mănânce cu moderaţie unt – care are vitamina D, bună pentru rahitism, pentru că sunt activi şi se arde colesterolul -, la adulţi e cea mai proastă alegere pentru sănătatea inimii”, arată nutriţionistul Corina Zugravu.

Cât priveşte margarina, producătorii susţin că există un nou procedeu de fabricaţie, care duce la eliminarea acizilor graşi şi, implicit, la diminuarea risculului de apariţie a bolilor cardiovasculare.

Până nu de mult, acizii graşi trans erau „aduşi” în timpul procesului de fabricaţie, prin hidrogenarea parţială a uleiurilor vegetale. Conform producătorilor, sortimentele de margarină care se găsesc azi în magazinele din România se obţin prin amestecarea uleiurilor vegetale cu o cantitate mică de grăsime vegetală de palmier şi apă şi nu sunt nocive sănătăţii.

Pentru producerea margarinei sunt utilizate uleiuri vegetale naturale, precum cel de floarea-soarelui, de rapiţă, de soia sau de in oleaginos.

Puţin unt, preferabil margarinei

Unii medici susţin că untul poate fi înlocuit cu margarină, cu atât mai mult cu cât ea poate fi îmbogăţită şi cu vitamine. Margarina are şi avantajul că nu are colesterol şi, în funcţie de uleiurile folosite, poate conţine şi acizi graşi esenţiali, respectiv Omega 3 şi Omega 6.

„Margarinele nu au coloranţi sau conservanţi artificiali. Unele conţin caroten, care provine din morcov sau curcumină scoasă din plante”, explică nutriţionistul Corina Zugravu.

Cealaltă „tabără” are argumentele ei. „După ce mult timp s-a crezut că margarina are un efect benefic pentru că îi lipseşte colesterolul, acum se consideră că are grăsimi hidrogenate, ceea ce creşte riscul îmbolnăvirii de boli cardiovasculare. În plus mai are şi aditivi alimentari. Nu încurajez nici consumul de unt, pentru că are colesterol. Totuşi, o cantitate redusă de unt e preferabilă margarinei”, explică Eduard Adamescu.

Alternativa la margarină ar fi uleiurile vegetale lichide, în special de măsline.

UNTUL

Conţine între 80% şi 82% grăsime animală

  • Este produs din lapte sau produse din lapte, prin agitarea laptelui proaspăt sau fermentat. În mod normal, e nevoie de 10 litri de lapte pentru a produce o jumătate de kilogram de unt;
  • Untul din comerţ conţine între 80 şi 82% grăsime animală, între 14 şi 16 % apă şi între 0 şi 4 % sare;
  • Grăsimea din unt este compusă din 62% acizi graşi saturaţi, lecitină (0,25%) şi colesterol (2,2 miligrame/gram unt);
  • Conţine în diferite procente sodiu, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, fier, zinc, vitamina A, C, E, B6 şi B11.

MARGARINA

Consumul a explodat în perioada postbelică

  • Este produsă din uleiuri vegetale – de floarea- soarelui sau rapiţă, prin hidrogenare parţială, urmată de emulsionarea cu apă. Primele încercări de fabricare a unui înlocuitor pentru unt datează din 1870, în Franţa;
  • Tehnologia de fabricaţie a fost pusă la punct la începutul secolului XX, în zona germano– scandinavă, iar consumul a „explodat” după cel de-al Doilea Război Mondial;
  • Nu conţine colesterol, dar poate conţine acid elaidic, care apare în urma hihrogenării uleiurilor. Pentru a nu afecta dezvoltarea copiilor, autorităţile au impus producătorilor să adauge un complex de vitamine A şi D.

Recent Posts

Sunt probleme cu pensiile: Mulți nu și-au primit banii înainte de Paște. Ce decizie s-a luat

Probleme cu pensiile românilor. Autoritățile spuneau că toți pensionarii își vor primi pensia înainte de…

6 minute ago

Cum să NU te îngrași după sărbători. Respectă aceste patru reguli simple

Cum să NU te îngrași după sărbători. Respectă aceste patru reguli simple pe care un…

37 de minute ago

Medic: Nici cea mai grasă carne nu îți va crește colesterolul dacă o mănânci cu asta

Friptura de miel este vedeta zilei de Paște și este nelipsită de pe mesele românilor…

o oră ago

„Sfârșitul rasei umane”: Previziunea dramatică a lui Stephen Hawking care se adeverește deja

Stephen Hawking a fost unul dintre cei mai influenți oameni de știință din lume. Teoriile,…

2 ore ago

Atenție! Cine nu ar trebui să mănânce OUĂ! Pot fi dăunătoare

Ouăle sunt unul dintre alimentele preferate din meniul familiei, însoțind micul dejun și orice tip…

2 ore ago

Cantitatea exactă de vin pe care trebuie să o bei pentru îmbunătățirea sănătății inimii și prevenirea cancerului

Vinul își are rădăcinile în Mesopotamia antică, cu aproximativ 6.000 de ani în urmă. Sumerienii…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic