Sari la conținut

Ce efecte are schimbarea bruscă a temperaturilor. Dr. Ciuhodaru avertizează

Medicul Tudor Ciuhodaru
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Medicul Tudor Ciuhodaru

Oscilațiile de temperatura din această perioada sunt un adevarat pericol pentru imunitatea organismului. Ele atrag dupa sine probleme severe de sănatate. Schimbarea bruscă a temperaturilor dau peste cap functionarea organismului și afectează în special copiii, persoanele anemice, bătrânii și bolnavii cronici.

Ce efecte are schimbarea bruscă a temperaturilor

„Schimbarea bruscă și brutală a temperaturilor înseamnă un stres adaptativ major cu numeroase potenţiale efecte negative în special asupra pacienţilor care aparţin unei grupe de risc precum vârstele extreme sau cei cu afecţiuni respiratorii, cardiovasculare , neurologice, metabolice sau osteoarticulare.

În plus, efectele suprasăturarii aerului cu vapori de apă sunt accentuate şi agravate de temperaturile scăzute precum şi de poluare” explică medicul Tudor Ciuhodaru.

Afecțiunile pot fi agravate dacă pacienții suferă de boli cardiovasculare, arată medicul:

Particularitatile fizice si psihice individuale influenteaza modul cum se realizeaza aceasta adaptare si de aceea unii pot prezenta o simptomatologie polimorfa mergand pana la agravarea sau decompensarea unor afectiuni.

Pe primul loc sunt cele cardiovasculare manifestate prin variatii ale tensiunii arteriale si variate tulburari de ritm cardiac dar şi decompensarea patologiei cardiovasculare cu risc de infact miocardic, angina pectorală sau insuficienţă cardiacă, agravarea arteriopatiilor periferice urmate de cele neuropsihice precum creşterea numarului de accidente vasculare cerebrale sau a migrenelor, modificari ale calitatii somnului (insomnie, somnolenta), astenie, apatie, anhedonie, agitatie, irascibilitate, anxietate, tulburari de concentrare si memorie, cefalee, vertij, mofdiicarea comportamentului alimentar (inapetenta sau bulimie), pana la dereglari afective sezoniere si ideatie suicidara.

Nu sunt de neglijat nici cele respiratorii sau osteoarticulare. Expunerea la temperaturile scăzute matinale sau nocturne a favorizat sau a agravat afecţiunile respiratorii acute precum laringotraheobronsitele, otite, sinuzite, pneumoniile, crizele de astm bronsic dar și apariţia nevralgiilor, artralgiilor şi a puseelor de lumbago.” menționează renumitul medic.

Tinerii sunt cei care ajung cel mai des la UPU

Automedicamentația nu este indicată. Acest lucru a dus la o creștere a prezentărilor în UPU ale pacienților.

Potrivit medicilor,  tinerii sunt cei care ajung cel mai des la UPU după ce au luat medicamente după ureche, iar dintre tineri, femeile sunt cele care recurg la astfel de măsuri:

!!!Reamintim ca sub aceasta simptomatologie se pot ascunde si alte cauze si de aceea este bine sa fiti evaluati corespunzator de catre un medic pentru a nu omite un alt diagnostic.

  • Pe langă afecţiunile favorizate sau agravate de expunerea la variații termice remarcăm încă un fenomen îngrijorător în aceasta perioadă- creşterea numărului pacienţilor ajunşi la urgenţă datorită automedicaţiei;
  • Sunt şi pacienţi mai tineri, în special femei ce au recurs la diverse tratamente fără indicaţie medicală şi au ajuns sa necesite terapie de urgenţă fie datorită efectelor secundare (alergii,gastrite) sau datorită agravării afecţiunii de bază, explică Ciuhodaru.

Sfaturi  de la Dr. Ciuhodaru: Să se evite stresul termic, aglomerațiile, sau automedicamentația

Medicul Tudor Ciuhodaru vine și cu o serie de sfaturi despre cum putem să trecem cu bine peste variațiile de temperatură.

Rețineți!!! Întrucat variatiile termice importante sunt un fenomen uzual al acestei perioade vă recomandăm ca pentru prevenţia afecţiunilor determinate sau agravate de varații termice să respectaţi trei reguli simple:

1. Evitaţi stresul termic (îmbracăminte adecvată, evitarea deplasărilor matinale şi nocturne când sunt variații importante de temperatură, alternarea repausului în spaţii cu temperatură de confort termic precum instituţiile pubilice şi magazine)

Orice tratament trebuie făcut doar la recomandarea medicilor

2. Evitaţi aglomeraţiile şi respectaţi regulile de igienă: utilizarea batistei şi spălatul pe mâini, pusul mâinii la gură atunci când tuşim sau stranutăm;

Agravarea afecţiunilor de bază , efecte secundare multiple nedorite

3. Evitaţi automedicaţia. Orice tratament trebuie făcut doar la recomandarea medicilor de familie sau a specialiştilor, mentionând doar că antibioterapia fără discernământ este nu doar inficientă ci şi potenţial periculoasă pentru că duce la selecţionarea germenilor rezistenti, agravarea afecţiunilor de bază sau dă efecte secundare multiple nedorite.

Recomandăm celor cu patologie preexistentă respectarea regimului igienodietetic şi terapeutic iar celor la care simptomatologia persistă sau se agravează un consult la medicul de familie pentru stabilirea unui tratament corespunzător, potrivit BZI.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel