Sari la conținut

Dr. Tudor Ciuhodaru, despre criza celor 3.000 de medicamente esențiale: „O problemă de sănătate publică la nivel european”

medicamente
Foto: arhiva Doctorul Zilei
Medicamente periculoase ce ar trebui evitate

Criza medicamentelor, la nivel european! La sfârșitul lunii trecute, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila vorbea despre criza medicamentelor. Acesta spunea că nu este o problemă specifică țării noastre.

În acest moment este alertă medicală publică, de siguranță la nivel european: 3.000 de medicamente esențiale lipsesc din farmacii. Despre acest subiect a vorbit dr. Tudor Ciuhodaru.

„Vorbim despre o problemă de sănătate publică și de siguranță la nivel european. Din acest punct de vedere suntem pe un teren minat. În Italia, trei mii de medicamente generice, esențiale, care salvează vieți au dispărut.”, a declarat, la Antena 3 CNN, medicul Tudor Ciuhodaru.

Dr. Ciuhodaru: Situația este gravă și trebui tratată cu măsuri concrete

„Este prima dată când la nivel european nu mai există amoxicilina sau paracetamol. Din punctul meu de vedere situația este gravă și trebui tratată cu măsuri concrete. Vreau ca toți pacienții de la nivel european să beneficieze de aceste medicamente ieftine”, explică medicul.

Medicamentele generice sunt esențiale

„Mi s-a părut contraproductivă propunerea de a crește taxele pentru astfel de medicamente mai ales într-o lume în care medicamentele generice sunt esențiale pentru 70% dintre afecțiuni”, mai spune dr. Ciuhodaru.

„Personal, am depus un demers legislativ la Comisia de Sănătate prin care ofer cinci soluții ca toți românii să beneficieze de aceste medicamente. Este extrem de important să existe un standard european de calitate în sănătate, adică o listă de medicamente esențiale care nu trebuie să lipsească niciodată la nivel european”, conchide dr. Tudor Ciuhodaru.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel