Sari la conținut

Ce este adenomioza? Afecţiunea cu care se confruntă una din cinci femei

Sursă foto: pixabay

Prezentatoarea BBC Naga Munchetty a povestit recent detalii despre suferinţa prin trece, o problemă medicală cu care se confruntă una din cinci femei, la nivel global.

Jurnalista susţine că suferă dureri atroce care adesea o imobilizează la pat, iar soţul ei a sunat frecvent la serviciul de ambulanţă pentru a i se acorda primul ajutor. Cu toate acestea, nu multe persoane au auzit de boala care i-a devastat viaţa.

Este vorba de adenomioză, un termen medical care se referă la o serie de modificări care apar strict în interiorul uterului, care duc la prezența mucoasei uterine (endometru) în interiorul stratului muscular al uterului (miometru).

Din acest motiv, adenomioza se numește incorect „endometrioză internă”. Când apare la femeile cu vârsta peste 40 de ani, boala poate fi asimilată unui proces de îmbătrânire a uterului.

Citeste si:

Boala provoacă adesea infertilitate şi, în cazurile în care femeia a rămas totuşi însărcinată, riscul de avort este maxim, potrivit sciencealert.com.

 

Semnale de alarmă

Simptomele adenomiozei seamănă cu cele ale endometriozei, cu care este adesea asociată. Prin urmare, găsim fenomene dureroase, cum ar fi dismenoreea (durerea în timpul menstruației), dispareunia profundă (durerea în timpul actului sexual) și durerea intermenstruală (între menstruații).

Menoragia și metroragia sunt, de asemenea, frecvente, spontane sau cauzate de creșterea presiunii abdominale.

Potrivit medicilor, adenomioza este frecvent asociată cu fibroamele uterine, care sunt, de asemenea, o cauză a sângerării și a durerii pelviene.

iagnosticul de adenomioză poate fi confirmat cu o precizie bună prin examinări imagistice, cum ar fi ecografia pelviană și RMN pelvian.

Au fost descrise mai multe forme de adenomioză, inclusiv forme difuze (microchisturile sunt distribuite relativ uniform în jurul cavității uterine), sau focale (focare de adenomioză care au sau nu o legătură cu cavitatea uterină), explică specialiştii citaţi de portalul institutendometriose.com.

Adenomioza se asocaiză frecvent cu leziuni endometriale la nivelul rectuluisau vezicii urinare, unde leziunile uterine par a fi în continuare cu leziunile extra-uterine ale rectului și / sau vezicii urinare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.