Sari la conținut

Prof. Dr. Elvira Brătilă: totul despre adenomioză. Boala este adesea confundată cu endometrioza și fibromul uterin. De ce adenomioza este mai periculoasă decât endometrioza?

endometrioza
Sursă foto: arhiva doctorul zilei
1 din 10 femei se confruntă cu endometrioza

Prof. Dr. Elvira Brătilă – medic primar obstetrică–ginecologie – este Profesor Disciplină Obstetrică și Ginecologie în cadrul Universităţii de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București. Este un profesionist complex, ce îmbină expertiza chirurgului cu aplecarea către cercetarea știinţifică și cu mentoratul viitoarei generaţii de medici.

Prof. Dr. Elvira Brătilă este primul chirurg ginecolog care a introdus în România chirurgia robotică în ginecologie, prin intermediul platformei robotice Da Vinci, cea mai avansată tehnologie a momentului.

În tratamentul cancerului de col uterin este primul chirurg din România care a realizat limfadenectomia pelvică, urmată de trachelectomie radicala – excizia colului cu țesutul înconjurător – pe cale minim invazivă exclusiv.

În cadrul unui articol pe blogul personal, doamna doctor Elvira Brătilă explică pe larg ce implică adenomioza și ce trebuie făcut în momentul în care o depistăm.

Ce este adenomioza?

Adenomioza este o patologie beningnă ce se manifestă prin îngroșarea peretelui uterin datorită invaziei de către țesutul endometrial. Adenomioza este întâlnită frecvent la femei în perioada fertilă, între 30-40 de ani, fiind asociată cu secreții mari estrogenice. Este motivul pentru care odată cu menopauza, există șansa ca boala să regreseze. De multe ori diagnosticată eronat, ca fibrom uterin sau endometrioză, adenomioza este o boală ce se aseamană mult cu endometrioza, prin manifestarea dureroasă în timpul ciclului menstrual și efectele sale asupra fertilității.

Cele mai comune manifestări ale adrnomiozei sunt:

· Menstruaţia prelungită (mai mult de 5-7 zile), cu sângerare abundentă;
· Durerile severe abdominale în timpul menstruaţiei;
· Durerile în timpul actului sexual

De ce apare adenomioza și ce trebuie făcut în momentul când o depistăm?

Adenomioza și endometrioza sunt patologii “ȋnrudite” și pentru că atâta vreme cât nu știm etiopatogenia, adică de ce apare și ea și endometrioza, avem o multime de teorii ce încearcă să explice de ce apar aceste două boli. Dar un lucru este cert, amândouă au o localizare anormală a endometrului adică a mucoasei uterine.

  • Adenomioza inseamna endometru în grosimea peretelui uterin adică în miometru, iar endometrioza mucoasă uterină implantată în altă parte decât în uter.
  • Ele coexistă în cele mai multe cazuri și mai ales în cazurile de endometrioză profundă cum este endometrioza de sept rectovaginal, intestinală sau noduli de endometrioză profundă la nivelul peretelui vezical sau la nivelul inserției ligamentelor rotunde.
  • Leziunile de endometrioză profundă apar ca o extindere către uter și crează la nivelul peretelui uterin adenomioza.
  • Adenomioza este mai periculoasă decât endometrioza pentru că dacă leziunile de endometrioză le poti exciza și în felul acesta chiar dacă sunt pe intestin, pe vezică, există o rezolvare, în cazul adenomiozei (care eventual este și difuză în tot peretele uterin ), singura soluție să o poți exciza este să scoți uterul. Pentru o femeie tânără, aflată ȋn plină perioadă fertila sau ȋn pregătirea ei, nu poţi face așa ceva.

Există mai multe forme de adenomioză:

1. Adenomioză focală, ce mimează ecografic un fibrom uterin ;
2. Adenomioză difuză adică prinde peretele uterin pe o distanță mult mai mare;
3. Adenomioză chistică localizată ce se operează ușor și arată ca un chist în interiorul uterului;
4. Adenomioză difuză chistică, pentru care din păcate singura optiune de tratament este să scoți uterul.

Dar totuși când tratăm adenomioza?

– Adenomioza se tratează când este simptomatică cu dureri foarte mari și sângerări sau când produce infertilitate.
– Sunt forme de adenomioză ce afectează peretele uterin intern adică spre cavitatea uterină și atunci pacienta prezinta sangerari.
– Sau forme de adenomioză ce afecteaza peretele uterin exterior și de obicei se asociază cu tipul de endometrioză profundă parametrială ori interstinala , dar aceea nu dă sângerări, dar dă dureri.

Drept urmare trebuie să știm când tratăm adenomioza, dacă este simptomatică sau când dă infertilitate.

Adenomioza în contextul infertilității:

Ideea de a trata endometrioza și adenomioza în contextul infertilității, pentru ca femeii să îi fie crescute șansele de a rămâne însărcinată, trebuie foarte bine gândită pentru că este clar că adenomioza face un uter neprietenos pentru nidarea unei sarcini, un uter contractil și chiar dacă vei face FIV, este posibil ca embrionul să nu se prindă. Însa pe de altă parte, operarea unei zone întinse de adenomioză presupune o distrucție masivă de perete uterin. Așa că este foarte important ce decizie se ia în funcție de ce își dorește pacienta și foarte importante sunt simptomele adenomiozei. Sunt foarte multe femei ce au adenomioză, dar este asimptomatică.

Cum se diferențiază introperator fibromul de adenomioză?

Deosebirea dintre fibrom si adenomioză este foarte simplă, dar de multe ori, un medic neexperimentat poate fi indus în eroare.

Fibromul este ca o portocala intr-o coaja; tai coaja, scoti portocala, coși coaja la loc.

Adenomioza mănâncă din peretele uterin, pur si simplu ȋl distruge si dacă vrei să o scoti, poți face asta, dar îți vei da seama că rămâi cu “o gaură” în uter și nu ai pereți să închizi zona respectivă. Da, într-adevăr acum sigur că există tot felul de metode prin care te adaptezi în funcție de situaţia locală și te asiguri că faci o sutură bună, ca să nu fie ţesutul in tensiune, să nu sângereze imediat postoperator și femeia să poată să obtină o sarcina, pentru că acesta este sensul unei operații conservatoare.

Diferențele între adenomioză și fibrom uterin sunt următoarele:

· Fibromul nu doare, poate da sângerări dacă se dezvoltă către cavitatea uterină
· Adenomioza în schimb dă dureri mari și sângerare abundentă.

Metodele de tratament al adenomiozei:

1. În primul rând, medicamentos pentru a încerca să protejezi pe cât de mult posibil uterul și să nu fie lezat.
2. Iar dacă tratamentul medicamentos nu dă roade ori medicul vede că este în van și pacienta iși dă acordul, se merge către operație unde în primul rând trebuie să faci tot ce poți pentru a păstra uterul pe poziţie, mai ales dacă vorbim de o pacientă tânără ce nu are copii și își dorește.

Prima linie prin care trebuie abordată sau încercat de abordat adenomioza este tratamentul medicamentos, iar tratamentul chirurgical este rezervat cazurilor ce nu răspund ca simptomatologie, au în continuare sângerare și durere sub tratamentul medical. În cazul Adenomiozei localizate, prin adenomiomectomie se excizeaza nodulul de adenomioza, fără a afecta foarte mult structura uterului și ȋn acest mod, îți imbunătățește fertilitatea.

Așa că este bine să ne informăm mereu înainte de a lua o decizie radicală, să știm tot ce implică și medicul să cunoască această patologie și să ia în calcul toate perspectivele.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel