Sari la conținut

Ce este bine să dăm de pomană de Sfânta Maria Mare

Ce este bine să dăm de pomană de Sfânta Maria Mare și de ce. Pe 15 august, creștinii ortodocși prăznuiesc Adormirea Maicii Domnului, o sărbătoare importantă.

Creștinii ortodocși prăznuiesc Adormirea Maicii Domnului, în data de 15 august, una dintre cele mai mari sărbători creștine.

În această zi sfântă, credincioșii obișnuiesc să respecte o serie de tradiții și obiceiuri, dar și să dea de pomană diferite bucate pentru sufletul celor adormiți. Iată ce e bine să dai de pomană pe 15 august 2022, de Sfânta Maria Mare.

În calendarul creștin ortodox este sărbătoare cu cruce roșie pe 15 august, aceasta fiind una dintre cele mai importante sărbători de peste an. Pentru a întâmpina așa cum se cuvine praznicul Adormirii Maicii Domnului, credincioșii țin post timp de două săptămâni.

De Sfânta Maria Mare există obiceiul de a împărți pachete pentru sufletul celor adormiți. Tradiția spune că este bine ca în ziua Adormirii Maicii Domnului, pe 15 august, să se dea de pomană în special fructe specifice sezonului.

Este bine ca pomana să fie sfințită de preot înainte

Mai exact, se împart struguri, mere, pere, prune, dar și pâine. Tot în această zi se dau de pomană faguri cu miere, colaci, colivă, dar și plăcinte.

Având în vedere că pe data de 15 august se încheie postul Adormirii Maicii Domnului, credincioșii pot da de pomană inclusiv alimente de dulce.

Înainte de a da de pomană, credincioșii trebuie să meargă la biserică pentru ca preotul să sfințească bucatele care urmează să fie împărțite.

Dar indiferent de ceea ce aleg să dea de pomană, credincioșii trebuie să o facă din tot sufletul, păstrând discreția și fără să se laude ulterior în fața celor din jur.

Ce nu trebuie să facem în această zi

În limbaj popular, praznicul Adormirii Maicii Domnului mai este cunoscut și sub denumirea de Sfânta Maria Mare. În fiecare an, pe data de 15 august, credincioșii respectă diferite tradiții, obiceiuri și țin cont de o mulțime de superstiții în preajma acestei sărbători.

În ziua în care este prăznuită Adormirea Maicii Domnului nu se spală rufe, nu se calcă, nu se fac treburi în gospodărie, nu se coase, având în vedere că este o sărbătoare cu cruce roșie.

Există o superstiție veche care spune că în această zi nimeni nu ar trebui să se tundă sau să se întoarcă din drum pentru a nu o întrista pe Maica Domnului.

O altă superstiție spune că femeile însărcinate trebuie să respecte întocmai sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului și că dacă vor lucra în această zi, atunci vor avea parte de o naștere grea, potrivit kanald.ro.

Simona David

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel