Sari la conținut

Ce este cancerul de sân metastatic: atenție la durerile de spate! Boala i-a fost fatală supermodelului Tatjana Patitz

În urma unei lupte grele cu cancerul de sân metastatic, Tatjana Patitz, una dintre cele mai importante modele ale anilor ’90, a murit miercuri, a declarat familia ei într-un comunicat.

Supermodelul, cunoscut pentru campaniile pentru branduri internaționale de top, inclusiv Chanel, Vivienne Westwood, Alaïa și Helmut Lang, a avut ultima apariție pe podium în 2019, după ce a fost diagnosticată cu cancer.

Tatjana Patitz a apărut celebru alături de Naomi Campbell, Linda Evangelista, Cindy Crawford și Christy Turlington în videoclipul muzical „Freedom” al lui George Michael în 1990. Potrivit Vogue, femeia în vârstă de 56 de ani a suferit de două ori un tratament pentru cancerul ei, care a reapărut anul trecut.

Ce este cancerul de sân metastatic

Potrivit John Hopkins Medicine, cancerul de sân metastatic se răspândește sau metastazează la alte organe din organism. Un alt nume pentru cancerul de sân metastatic este cancerul de sân în stadiul 4 sau recidivant. 

Medicii spun că cancerul de sân se dezvoltă atunci când celulele anormale din organ încep să se dividă necontrolat și în cele din urmă formează o tumoră care pune viața în pericol.

Potrivit Clinicii Cleveland, aproximativ 1.70.000 de persoane din SUA trăiesc cu cancer de sân metastatic. Mai puțin de 1 din 3 femei care sunt diagnosticate cu cancer de sân în stadiu incipient dezvoltă mai târziu cancer de sân metastatic. Metastaza se referă la celulele canceroase care s-au răspândit într-o nouă zonă a corpului.

În cancerul de sân metastatic, celulele se pot răspândi la:

 • Oase: Cancerul mamar poate ajunge la oase prin fluxul sanguin. Durerea și sensibilitatea oaselor sunt semnele comune pe care le cunoașteți dacă cancerul este în oase.
 • Ficat: Cancerul de sân poate pătrunde în ficat prin fluxul sanguin, deoarece ficatul filtrează sângele.
 • Plămâni: Plămânii sunt, de asemenea, afectați în mod obișnuit din cauza cancerului de sân metastatic, deoarece sângele curge prin ei pentru a prelua oxigen.
 • Creier: Orice tip de cancer de sân se poate răspândi la creier, dar cancerele HER2-pozitive și triple negative sunt cel mai probabil să ajungă la acest organ.

Cancerul de sân metastatic: semne si simptome

Semnele cancerului de sân metastatic depind de obicei de locul în care se răspândește. Când a metastazat la coloana vertebrală, plămâni și ficat, simptomele pot fi dureri de spate, dispnee, tuse cronică și oboseală.

Cu toate acestea, simptomele comune ale cancerului de sân metastazat includ: 

 • Dureri de spate sau de gât
 • Durere în oase
 • Dificultăți de respirație
 • Oboseala cronica
 • Dureri de cap constante
 • Convulsii
 • Schimbări de vedere
 • Durere la sân

Tratamentul cancerului mamar metastatic

Potrivit experților, tratamentul pentru cancerul de sân metastatic se bazează adesea pe terapii sistemice, care folosesc mai degrabă medicamente decât intervenții chirurgicale sau radiații.

Tratamentele pentru metastaze sunt concepute pentru a micșora tumorile și a le încetini creșterea, pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor și pentru a îmbunătăți calitatea vieții.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel