Sari la conținut

Ce este cancerul de sân metastatic, tipul pe care l-a avut Olivia Newton-John? Simptomul pe care marea actriță l-a ignorat

Moartea superstarului australian Olivia Newton-John a atras atenția asupra unui stadiu adesea greșit înțeles al cancerului de sân – cancerul de sân metastatic.

Newton-John a fost diagnosticat pentru prima dată cu cancer de sân în anii 1990 și a petrecut 25 de ani în remisie. Când cancerul a revenit în 2017, de data aceasta în coloana vertebrală, ea a stimulat o mai mare conștientizare a publicului cu privire la etapele bolii, pe măsură ce a început să anuleze turneele.

Deși este neobișnuit ca un cancer să revină după mai bine de două decenii în remisie, este posibil, motiv pentru care este important ca femeile și orice persoană care a avut cancer înainte, să țină pasul cu examinările de rutină, a spus Pat Halpin-Murphy, președintele și fondatorul  Coaliției pentru Cancerul de Sân din PA.

„Oamenii cred că, dacă ești de cinci ani în remisie, ești oarecum vindecat”, a spus Halpin-Murphy. Dar, așa cum arată cazul lui Newton-John, „ești vulnerabil în orice moment”.

 Ce trebuie să știți despre cancerul de sân metastatic:

Ce este cancerul de sân metastatic?

„Metastatic” înseamnă cancer care s-a răspândit de la sân în alte părți ale corpului, cum ar fi oasele, ficatul și plămânii. Cancerul de sân metastatic, cunoscut și sub denumirea de cancer în stadiul IV, nu poate fi vindecat, deși tratamentele pot ajuta la încetinirea răspândirii.

Cum se tratează cancerul de sân metastatic?

Depinde de tipul de cancer de sân și de unde s-a răspândit, a spus Melissa McShane, profesor asistent la Fox Chase Cancer Center, care este specializată în cancerul de sân. Chimioterapia, imunoterapia, intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea tumorilor și o mastectomie, atunci când sânul este îndepărtat, sunt toate tratamente comune pentru cancerul de sân.

Atunci când decid ce abordare de tratament este cea mai bună, medicii iau în considerare, de asemenea, sănătatea generală a pacienților, stilul lor de viață și obiectivele lor. De exemplu, unii pacienți pot dori să urmeze un tratament agresiv, în timp ce alții pot decide că efectele secundare și angajamentul de timp al tratamentului sunt prea mult.

Cine este expus riscului de cancer mamar metastatic?

Atât femeile, cât și bărbații pot dezvolta cancer de sân metastatic. Aproximativ 30% dintre persoanele diagnosticate cu cancer de sân în stadiu incipient vor dezvolta în cele din urmă cancer de sân metastatic, potrivit Breastcancer.org. Aproximativ 4% dintre cancerele de sân sunt metastatice la diagnosticul inițial.

Puteți obține cancer de sân metastatic dacă ați făcut o mastectomie?

Da. O mastectomie, atunci când sânul este îndepărtat chirurgical, reduce riscul ca, cancerul să revină în același loc, dar cancerul de sân metastatic, prin definiție, înseamnă cancer de sân care s-a răspândit dincolo de sân. Oamenii pot dezvolta cancer de sân metastatic la luni sau chiar la ani după diagnosticul inițial în stadiu incipient.

Cât timp poți trăi cu cancer de sân metastatic?

Depinde de tipul de cancer, de unde s-a răspândit, de ce tratament primesc pacienții și de modul în care organismul lor răspunde la tratament, a spus McShane.

Rata de supraviețuire la cinci ani pentru cancerul de sân metastatic este de 29%.

Cancerul de sân metastatic poate fi prevenit?

Nu. Dar screening-ul de rutină pentru cancerul de sân poate crește șansele de a depista cancerul într-un stadiu mai devreme, când este mai ușor de tratat. Mamografiile de rutină sunt recomandate femeilor peste 40 de ani.

Simptomul pe care Olivia l-a ignorat

Cântăreaţa Olivia Newton-John a împărtășit fanilor înainte de a pierde lupta cu cacerul că unul din simptomele pe care le-a ignorat a fost durerea de spate.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel