Sari la conținut

Cancerul de sân metastatic: 5 semne că boala mortală s-a răspândit la oase

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Simptome cancer de san

Cancerul de sân, unul dintre cele mai mortale tipuri de cancer cu care se confruntă femeile, se răspândește în alte părți ale corpului, în special în oase.

Boala progresează rapid și trebuie monitorizată și diagnosticată la timp pentru un tratament adecvat înainte de a ajunge la niveluri care pun viața în pericol.

Ce este cancerul de sân metastatic în oase

Potrivit experților în sănătate, metastaza este descrisă ca răspândirea celulelor canceroase din punctul în care începe la alte organe ale corpului. Se întâmplă atunci când celulele canceroase se sparg din tumora primară și intră în sistemul limfatic sau în fluxul sanguin.

De acolo, pot călători în tot corpul și pot forma noi tumori. Cancerul de sân metastatic în oase este cunoscut și ca stadiul 4 sau cancer de sân avansat.

Un studiu a arătat că osul este cel mai frecvent loc al metastazei cancerului de sân, mai mult de jumătate dintre femeile cu cancer de sân metastatic, având oasele afectate de acesta. 

Semne că boala s-a răspândit la oase

Medicii spun că, în timp ce cancerul de sân poate metastaza în orice os din corp, se răspândește în principal la coloana vertebrală, pelvis, coaste și oasele lungi, cum ar fi humerusul și femurul. Câteva semne că cancerul s-a răspândit la oase sunt:

Dureri osoase: Medicii spun că durerile osoase sunt de obicei primul semn că boala s-a răspândit la oase. În unele cazuri, totuși, metastazele osoase provoacă simptome puține sau deloc și este nevoie de o scanare de rutină sau de o leziune pentru a descoperi cancerul osos. Potrivit American Cancer Society, încet, durerea poate deveni constantă, cronică și se poate agrava în timpul oricărei activități fizice. S-ar putea să nu meargă nici măcar după odihnă.

Os susceptibil la rupere: De asemenea, cancerul slăbește osul, făcându-l fragil și susceptibil la fracturi. Medicii spun că, deoarece metastazele pot stimula creșterea anormală a oaselor, ele pot cauza instabilitatea oaselor, făcându-le mai probabil să se fractureze și să se rupă. Cele mai frecvente locuri de fractură sunt coloana vertebrală și oasele lungi ale brațelor și picioarelor. Durerea osoasă bruscă și severă poate fi cauzată de o fractură, chiar și după o rănire minoră.

Măduva spinării comprimată: Când cancerul se răspândește la coloana vertebrală, începe să apese sau să strângă măduva spinării, provocând dureri extreme, slăbiciune la nivelul picioarelor, amorțeală în stomac și picioare, dificultăți la urinare și chiar constipație severă. Medicii spun că acest lucru se întâmplă deoarece majoritatea oaselor din măduva spinării și organele din jurul acesteia încep să se comprima din cauza creșterii tumorii. De asemenea, atunci când există presiune asupra nervilor, poate provoca dureri de spate sau de gât. Potrivit experților în sănătate, dacă o lăsați netratată, compresia măduvei spinării poate duce la paralizie.

Senzație extremă de sete și oboseală: Să te simți foarte însetat tot timpul, să nu simți că mănânci și să ai o stare de oboseală constantă sunt semnele hipercalcemiei, care semnalează un nivel ridicat de calciu în sânge. Metastazele osoase pot provoca o eliberare de calciu în sânge, care dacă este ignorată pentru o lungă perioadă de timp și vă poate duce în comă.

Nodul pe os: Metastazele provoacă creșterea celulelor canceroase anormale, ducând la formarea de cheaguri. Aceste cheaguri provoacă inflamație și umflătură în oase.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel