Sari la conținut

De cât somn are nevoie un om? Iată ce trebuie să știi

Somn prelungit
Credit foto: arhiva Doctorul Zilei
Somnul excesiv poate dauna sanatatii intestinale

De cât somn are nevoie un om? În ciuda faptului că nu există aproape nicio persoană pe lume care să nu iubească să doarmă, odată cu stabilirea timpului de muncă sau de alte priorități, neglijăm, în general, somnul și odihna.

Ceea ce trebuie reținut este că somnul nu este doar o activitate de leneveală, ci are o legătură extrem de importantă cu sănătatea noastră. Obținerea unei cantități adecvate de somn este crucială pentru bunăstarea și vitalitatea generală a tuturor.

Specialiștii recomandă între 7 și 9 ore de somn

Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că durata de somn necesară variază de la persoană la persoană, însă experții în domeniu recomandă în general o medie de șapte până la nouă ore de somn în fiecare noapte. În același timp, cantitatea perfectă de somn pentru fiecare individ este un echilibru delicat care depinde de diverși factori, cum ar fi vârsta, stilul de viață și sănătatea generală.

Citeste si:

În primul rând, somnul este un proces extrem de întineritor și de refacere care permite corpului uman să se vindece și să se reîncarce. În timpul somnului, celulele din corpul nostru se regenerează, mușchii se repară și sistemul nostru imunitar se întărește.

Un somn bun de noapte are capacitatea de:

  • îmbunătățire a funcției cognitive,
  • consolidare a memoriei,
  • stabilitate emoțională.

Durata somnului poate varia de la o persoană la alta și de la o vârstă la alta

Durata somnului necesar se schimbă cu timpul pe măsură ce trecem prin diferitele etape ale vieții.

1. Sugarii și copiii au nevoie de mai mult somn decât cei mai mari decât ei, deoarece corpurile și creierul lor sunt încă în curs de dezvoltare. Au nevoie de o bază solidă de somn pentru a-și sprijini creșterea, învățarea și dezvoltarea.

2. Adolescenții au, de asemenea, cerințe mai mari de somn din cauza schimbărilor rapide care apar în corpul lor și a cerințelor vieții lor ocupate.

3. Pentru adulți, după un anumit punct de timp, durata recomandată a somnului de către experți este de maximum șapte până la nouă ore, atingând un echilibru între acordarea timpului suficient corpului pentru refacere și asigurarea unei stări de veghe și productivitate optime în timpul zilei.

O cantitate adecvată de somn poate promova o mai bună concentrare, luare a deciziilor și abilități de rezolvare a problemelor. De asemenea, ajută la reglarea oricărui fel de schimbări de dispoziție, reduce stresul și susține un metabolism sănătos.

Este important să recunoaștem că nevoile de somn pot varia de la o persoană la alta. Unii oameni pot funcționa cel mai bine cu o durată de somn mai scurtă, în timp ce alții pot necesita ceva mai mult.

Factori precum genetica, calitatea somnului și sănătatea generală pot influența cantitatea ideală de somn pentru fiecare persoană. Este esențial să asculți indicațiile corpului tău și să găsești o rutină de somn care funcționează cel mai bine pentru tine.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.