Sari la conținut

Ce este inflamația psoriazis? Cum se manifestă?

Psoriazisul este o afecțiune cronică de piele care afectează
sursa foto: .epiphanydermatology.com
Studiile sugerează că anumite modele alimentare inflamatorii pot crește riscul de psoriazis și agrava simptomele.

Ce este inflamația în psoriazis? Deși cauza exactă a psoriazisului este necunoscută, medicii consideră că este o boală inflamatorie de sistemul imunitar.

Până la 3% dintre adulții din Statele Unite suferă de psoriazis. Aceasta cauzează simptome ale pielii, cum ar fi plăci ridicate și decolorare și poate afecta și alte părți ale corpului, precum articulațiile și ochii.

Ce este inflamația psoriazis?

La persoanele cu psoriazis, disfuncția sistemului imunitar determină acumularea de celule inflamatorii în stratul mijloc al pielii, cunoscut sub numele de derm. De asemenea, creșterea celulelor pielii în epiderm, stratul exterior al pielii.

În mod normal, celulele pielii cresc și se desprind în decurs de o lună. Acest proces se accelerează la doar câteva zile la persoanele cu psoriazis.

În loc să se desprindă, celulele pielii se acumulează la suprafața pielii, ducând la simptome inconfortabile precum plăci ridicate, solzi, umflare și roșeață sau decolorare.

Chiar dacă psoriazisul este o afecțiune a pielii, inflamația asociată cu psoriazisul afectează întregul organism. Poate crește riscul de boli de inimă, cancer, boală inflamatorie intestinală și artrită psoriazică.

Cum se poate trata?

Inflamația în psoriazis se datorează disfuncției sistemului imunitar. Studiile sugerează că oamenii pot reduce această inflamație prin schimbările de stil de viață și alimentație.

Acest lucru poate ajuta la reducerea simptomelor și la îmbunătățirea calității vieții.

Prin utilizarea acestor metode, mulți oameni cu psoriazis pot menține remisia. Adică un lung interval fără simptome de psoriazis.

În plus, anumite medicamente folosite pentru tratarea psoriazisului acționează prin reducerea inflamației. Acestea includ corticosteroizi topici, biologice injectabile și medicamente orale.

Fiecare persoană cu psoriazis este diferită. Unii oameni vor avea nevoie de un tratament mai extins decât alții.

Cum poți să gestionezi inflamația?

Deși nu există în prezent nicio vindecare pentru psoriazis, următoarele obiceiuri pot ajuta la reducerea inflamației și creșterea șanselor de a experimenta remisiunea.

Dieta este puternic legată de inflamația sistemica. Studiile sugerează că anumite modele alimentare inflamatorii pot crește riscul de psoriazis și agrava simptomele.

O dietă nutritivă arată diferit pentru fiecare persoană. Cu toate acestea, următoarele măsuri pot ajuta o persoană să stabilească o astfel de dietă:

– Evitarea alimentelor inflamatorii: Anumite alimente și băuturi conțin substanțe proinflamatorii care cresc inflamația și declanșează simptomele de psoriazis. Exemple includ băuturile răcoritoare și alimentele ultraprocesate precum gustările sărate, dulciurile și produsele de carne procesate.

– Luarea în considerare a unei diete antiinflamatoare: Dietele bogate în fructe, legume și alte alimente nutritive reduc în mod constant simptomele de psoriazis.

Adoptarea altor obiceiuri sănătoase

Obezitatea este un factor de risc pentru dezvoltarea psoriazisului. Persoanele cu psoriazis care au exces de greutate sau obezitate pot experimenta simptome mai severe decât cei cu o greutate moderată.

Pierderea în greutate poate reduce markerii inflamatori și ajuta la reducerea simptomelor de psoriazis la persoanele cu exces de greutate corporală.

Factorii care pot ajuta la reducerea inflamației și la îmbunătățirea simptomelor de psoriazis sunt:

– Evitarea sau renunțarea la fumat: Fumatul afectează semnificativ sănătatea unei persoane și înrăutățește bolile inflamatorii, inclusiv psoriazisul.

– Reducerea consumului de alcool: Consumul excesiv de alcool poate contribui la inflamație și să agraveze simptomele de psoriazis.

– Menținerea activității fizice: Evitarea perioadelor lungi de stat pe scaun poate ajuta, conform medicalnewstoday.com.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel