Sari la conținut

Ce este mielita transversă – efectul secundar letal al vaccinului listat de UE? O vedetă internațională este victima acestui diagnostic!

Autoritatea europeană de reglementare a medicamentelor a recomandat joi adăugarea unui tip rar de inflamație a coloanei vertebrale, numită mielită transversă, ca posibil efect secundar al vaccinului COVID-19 în doză unică de la Johnson & Johnson, transmite Reuters.

Agenția europeană pentru medicamente (EMA) a actualizat joi informațiile privind siguranța tuturor vaccinurilor împotriva coronavirusului, precizând și că evaluează rapoartele privind o afecțiune rară a sângelui cunoscută sub numele de sindromul de extravazare capilară (capillary leak syndrome-CLS) în urma inoculării cu vaccinul Moderna.

Ce este mielita transversă?

Mielita transversă este o boală care se caracterizează prin inflamaţia măduvei spinării. Boala perturbă transmiterea semnalelor nervoase, ceea ce poate provoca dureri sau alte probleme senzoriale, precum slăbiciunea sau paralizia muşchilor, a vezicii urinare sau disfuncţii intestinale.

Mielita desemnează infamaţia măduvei spinării, în timp ce termenul de transversă se referă la zona în care apare inflamaţia.

Mai mulţi factori pot duce la dezvoltarea mielitei transverse, inclusiv anumite infecţii care nu afectează în mod direct coloana vertebrală, tulburări ale sistemului imunitar sau scleroza multiplă.

Mielita transversă poate apărea la orice vârstă şi pare să nu aibă nicio legătură cu factorii genetici.

Care sunt cauzele care pot duce la mielita transversă?

  • Infecţii virale ale tractului respirator sau ale tractului gastrointestinal.
  • Scleroza multiplă. Este o afecţiune autoimună, în care sistemul imunitar distruge mielina din jurul nervilor măduvei spinării şi de la nivelul creierului. Mielita transversă poate fi un prim semn al sclerozei multiple.
  • Boala lui Devic. Este o afecţiune care provoacă pierderea de mielină din jurul măduvei spinării şi a nervul optic.
  • Bolile autoimune. Aceste afecţiuni includ lupusul, care poate afecta mai multe sisteme ale corpului şi sindromul Sjogren, care determină uscarea severă a gurii şi a ochilor, precum şi alte simptome.
  • Vaccinările pentru boli infecţioase, inclusiv cele pentru hepatita B, rujeolă-oreion-rubeolă, şi vaccinul diftero-tetanic au fost identificate ca fiind potenţiali declanşatori ai mielitei transverse.

Un artist rock, fondator al trupei Slipknot, a murit de mielită transversă

Joey Jordison, membru fondator al trupei americane Slipknot, considerat unul dintre cei mai importanți toboșari rock din lume,s-a stins din viață anul acesta la finele lunii iulie, la vârsta de 46 de ani.

Jordison cunoscut și gloria în afara Slipknot, în 2010, atunci când a fost votat cel mai bun toboșar din ultimii 25 de ani de cititorii revistei Rythm, dedicată artiștilor care cântă la tobe.

Artistul a părăsit trupa Slipknot în circumstanțe tensionate în anul 2013, acuzând grupul că l-a concediat.

Mai târziu, Jordison a dezvăluit că suferea de mielită transversă, care îi afecta capacitatea de a cânta la tobe.

Mielita transversă: Recuperarea

Modul în care pacienţii care suferă de mielită transversă se recuperează diferă de la individ la individ, mare parte şi în funcţie de cauza bolii şi de gravitatea acesteia.

Aproximativ o treime din pacienţii cu mielită transversă se recuperează total, pentru o altă treime rezultatele sunt medii iar pentru cealaltă treime rezultatele sunt foarte slabe.

Pacienţii au cele mai mari şanse să se recupereze în primele trei până la şase luni după o criză de mielită transversă, iar unii au nevoie de câţiva ani pentru a se recupera total sau parţial.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: