
Ce este ochiul diabetic? Monica Pop: „Dacă aveţi aceste simptome mergeţi urgent la consult! Stadiile avansate pot duce la orbire”

Ce este ochiul diabetic? Monica Pop: „Dacă aveţi aceste simptome mergeţi urgent la consult! Stadiile avansate pot duce la orbire”.
Sub termenul „ochi diabetic” sunt grupate afecțiunile oculare cauzate de diabet, respectiv retinopatia diabetică, cataractă și glaucomul. Din păcate, glaucomul și cataracta pot afecta chiar și persoanele care nu suferă de diabet.
În acest context, medicul oftalmolog Monica Pop a venit cu o serie de sfaturi utile.
Te-ar mai interesa: Cum îți dai seama că ești în prag de infarct. Toat...
„Orice pacient diabetic trebuie să meargă la consult oftalmologic (la medicul oftalmolog teritorial, e gratuit pentru asigurați), de 2 ori pe an, chiar dacă nu are niciun simptom.
Retinopatia diabetică apare la câțiva ani de la debutul diabetului (nu de când s-a descoperit, de multe ori întâmplator, după ani de evoluție) şi este o afecțiune foarte gravă, în stadii avansate fiind, din păcate, prea târziu pentru recuperarea vederii.
Sfătuiesc pe toți pacientii să meargă şi pe toți medicii care au în îngrijire pacienți diabetici să-i trimită obligatoriu la consult oftalmologic periodic, la policlinica de care aparțin, la „OCHIUL DIABETIC” sau la cabinetele de oftalmologie de la centrele de diabet.
Te-ar mai interesa: Semnul de cancer esofagian care apare după masă. A...
Multi pacienți spun că nu au știut! Eu am crezut ca se documentează. Vin, adesea, in stadii, de multe ori ireversibile! Aveți grijă!”, a scris medicul oftalmolog Monica Pop pe pagina sa de Facebook.
Înțeșosdarea vederii este unul din primele semne ale diabetului și este cauzată de acumularea de fluid din cristalin. Cristalinul se deformează afectând focalizarea, ceea ce face ca lucrurile din jur să capete un aspect neclar, încețoșat.
Te-ar mai interesa: Semințe de mac: beneficii uimitoare pentru inimă, ...
Acest simptom apare când au loc variații rapide și însemnate ale nivelului de zahăr din sânge, dificultățile de focalizare dispărând de obicei după stabilizare.
Cu toate acestea, chiar și atunci când suferă de o formă severă a ochiului diabetic, nu sunt puțini cei care realizează prea târziu că au o problema oculară, la mult timp după instalarea unor leziuni ireversibile.
Retinopatie diabetică
Te-ar mai interesa: De ce crește tensiunea noaptea. Hipertensiunea art...
Cataractă
Glaucom
Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.
Urmăriți Doctorul Zilei și pe Google News.
Ne puteti de asemenea urmari si pe Telegram.