Sari la conținut

Ce este ochiul diabetic? Monica Pop: „Dacă aveţi aceste simptome mergeţi urgent la consult! Stadiile avansate pot duce la orbire”

Retinopatie diabetica
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Retinopatie diabetica: cauze si semne

Ce este ochiul diabetic? Monica Pop: „Dacă aveţi aceste simptome mergeţi urgent la consult! Stadiile avansate pot duce la orbire”.

Sub termenul „ochi diabetic” sunt grupate afecțiunile oculare cauzate de diabet, respectiv retinopatia diabetică, cataractă și glaucomul. Din păcate, glaucomul și cataracta pot afecta chiar și persoanele care nu suferă de diabet.

Monica Pop: „Dacă aveţi aceste simptome mergeţi urgent la consult! Stadiile avansate pot duce la orbire”

În acest context, medicul oftalmolog Monica Pop a venit cu o serie de sfaturi utile.

„Orice pacient diabetic trebuie să meargă la consult oftalmologic (la medicul oftalmolog teritorial, e gratuit pentru asigurați), de 2 ori pe an, chiar dacă nu are niciun simptom.

Retinopatia diabetică apare la câțiva ani de la debutul diabetului (nu de când s-a descoperit, de multe ori întâmplator, după ani de evoluție) şi este o afecțiune foarte gravă, în stadii avansate fiind, din păcate, prea târziu pentru recuperarea vederii.

Sfătuiesc pe toți pacientii să meargă şi pe toți medicii care au în îngrijire pacienți diabetici să-i trimită obligatoriu la consult oftalmologic periodic, la policlinica de care aparțin, la „OCHIUL DIABETIC” sau la cabinetele de oftalmologie de la centrele de diabet.

Multi pacienți spun că nu au știut! Eu am crezut ca se documentează. Vin, adesea, in stadii, de multe ori ireversibile! Aveți grijă!”, a scris medicul oftalmolog Monica Pop pe pagina sa de Facebook.

Ce este ochiul diabetic? Semne și simptome

Înțeșosdarea vederii este unul din primele semne ale diabetului și este cauzată de acumularea de fluid din cristalin. Cristalinul se deformează afectând focalizarea, ceea ce face ca lucrurile din jur să capete un aspect neclar, încețoșat.

Acest simptom apare când au loc variații rapide și însemnate ale nivelului de zahăr din sânge, dificultățile de focalizare dispărând de obicei după stabilizare.

Cu toate acestea, chiar și atunci când suferă de o formă severă a ochiului diabetic, nu sunt puțini cei care realizează prea târziu că au o problema oculară, la mult timp după instalarea unor leziuni ireversibile.

Retinopatie diabetică

  • Un semn al retinopatiei diabetice poate fi aparitia unor puncte negre care plutesc in campul vizual.
  • Uneori, dificultatea de a citi sau de a face un lucru de aproape, poate indica faptul ca se colecteaza un lichid in macula, cea mai sensibila portiune a retinei. Acest lichid se numeste edem macular.
  • Un alt semn este vederea dubla, care apare atunci cand sunt afectati nervii care controleaza muschii ochiului.
  • Cand pacientul sufera de retinopatie diabetica neproliferativa, sau de retinopatie diabetica proliferativa in faza incipienta, este posibil ca uneori sa nu prezinte niciun simptom de durere sau disconfort ocular, iar alteori dimpotriva, sa experimenteze o incetosare moderat spre severa a vederii, cel mai frecvent datorata variatiilor glicemice.

Cataractă

  • La debutul cataractei, este posibil sa nu fie sesizata vreo degradare a vederii.
  • Cataracta are tendinta sa se accentueze incet, astfel incat vederea se inrautateste treptat.
  • Unele persoane cu cataracta observa ca vederea de aproape se imbunatateste brusc, dar este doar temporar. Vederea pacientului cu cataracta este de obicei incetosata, iar pe timpul noptii luminile apar inconjurate de un halou colorat.
  • Apar probleme de sensibilitate la lumina: farurile care par prea stralucitoare noaptea, stralucirea exagerata a lampii sau a luminii soarelui, sau aparitia unui halou in jurul luminilor. Culorile par fade, iar vederea nocturna este slaba.
  • Se manifesta vedere dubla sau multipla, care dispare odata cu evolutia cataractei. Pacientul schimba frecvent ochelarii, dar acest lucru nu creste substantial vederea.

Glaucom

  • In cazul glaucomului, este posibil ca pacientul sa nu manifeste niciun simptom pana cand vederea nu ii este serios afectata.
  • Dar atunci cand se manifesta, simptomele pot consta in: vedere incetosata, durere oculara intensa, cefalee, halouri colorate in jurul luminilor, stare de greata si voma atunci cand tensiunea intraoculara este foarte mare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel