Sari la conținut

Ce este PLF, noul formular de călătorie, obligatoriu din 20 decembrie. 5.000 de lei amendă pentru cei care refuză documentul

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Ce este PLF, noul formular de călătorie, obligatoriu din 20 decembrie. 5.000 de lei amendă pentru cei care refuză documentul

Miercuri, 15 decembrie, Guvernul a aprobat Formularul de Localizare a Pasagerilor (PLF). Începând cu data de 20 decembrie, documentul devine obligatoriu şi va trebui completat de toţi cei care vin în ţara noastră indiferent de mijloacele de transport cu care se deplasează.

„Astăzi aprobăm formularul de intrare în România prin proiectul de OUG pentru implementare PLF. Din 20 decembrie, toate persoanele care vin în ţara noastră trebuie să completeze formularul digital, document folosit în 18 state UE deja.

PLF e necesar pentru protejarea sănătăţii noastre. Aşa eficientizăm măsurile de protecţie a populaţiei şi accelerăm anchetele epidemiologice”, a declarat Nicolae Ciucă, premierul României.

Documentul de călătorie poate fi completat electronic, pe site-ul plf.gov.ro

Formularul obligatoriu de călătorie PLF va putea fi completat digital pe platforma plf.gov.ro, dezvoltată de STS.Potrivit premierului, PLF ajută la „eficientizarea” anchetelor epidemiologice.

„Prin intermediul său vom eficientiza anchetele epidemiologice și DSP-urile vor putea identifica și lua legătura mai ușor cu persoanele care au intrat în contact în timpul călătoriei cu un cetățean infectat.

Formularul digital de călătorie implementat în România este dezvoltat de STS și trebuie completat de toate persoanele care intră în România și călătoresc cu avionul, trenul, mijloacele de transport pentru persoane rutiere sau navale.

Acest document poate fi completat electronic accesând site-ul plf.gov.ro, urmând a fi completat și prezentat la intrarea în țară personalului autorizat din punctele de trecere a frontierei.

Datele completate în formular sunt accesate doar de angajații autorizați ai DSP și pot fi folosite strict cu scopul desfășurării anchetelor epidemiologice”, a mai spus şeful Guvernului.

Ce este Passenger Locator Form (PLF):

  • A fost implementat în mai multe state europene, fiind folosit, de exemplu, de românii care au mers în această vară în vacanță în Grecia sau în Italia.
  • Este folosit de autoritățile de sănătate publică pentru a facilita urmărirea contactelor în cazul în care călătorii sunt expuși COVID în timpul călătoriei lor cu avionul, cu trenul, cu vaporul, cu autobuzul sau cu mașina personală, conform platformei euplf.eu.
  • Informațiile pe care călătorii le completează în acest document pot fi folosite de autoritățile de sănătate publică din țările de destinație pentru a-i contacta rapid.
  • Țările care implementează acum PLF permit prezentarea acestui document atât pe hârtie, cât și în format digital, prin utilizarea unui formular digital unic european de localizare a pasagerilor (EU digital Passenger Locator Form – dPLF).
  • Trebuie selectată ţara de destinaţie şi mijlocul de transport cu care veţi călători. În funcţie de răspuns, pentru ţările care au propriul sistem PLF, site-ul PLF european vă redirecţionează către site-ul naţional.
  • Este necesară înregistrarea cu o adresă de e-mail şi cu o parolă valide, după care veţi primi un e-mail de confirmare la adresa de e-mail furnizată.

Ce date trebuie completate

  1. Informații despre mijlocul de transport și călătorie
  2. Informaţii personale
  3. Informaţii de contact
  4. Informații despre adresa permanentă
  5. Cazare anterioară
  6. Adresă temporară
  7. Însoțitori de călătorie
  8. Persoane de contact în caz de urgență

Datele personale din formular sunt stocate timp de două săptămâni, apoi sunt distruse „în mod ireversibil”. Românii sau străinii care vin în ţară vor fi amendaţi cu 5.000 de lei, dacă nu completează formularul obligatoriu de călătorie (PLF) cu cel mult 24 de ore înainte.

 

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel