Sari la conținut

Ce este SCIATICA, boala de care suferă Adele

artista
Sursa foto: Arhiva Doctorul Zilei
Boala de care sufera Adele

Ce este SCIATICA, boala de care suferă Adele. Adele Laurie Blue Adkins, cunoscută sub numele de Adele, este o cântăreață, compozitoare și textieră britanică. Din nefericire, artista din Regatul Unit a vorbit recent despre durerile sale de spate ce nu-i dau pace. Aceasta a povestit că se mișcă greu din cauza durerilor.

Ce este boala de care suferă artista? Cum se tratează? Pe ce se bazează diagnosticul?

Sciatica este un termen care se refera la durerea care iradiaza de-a lungul nervului sciatic. Este o problema de sanatate foarte frecventa, intalnita mai ales la adultii peste 40 de ani. Se estimeaza ca 40% dintre oameni vor suferi de sciatica pe parcursul vietii, probabilitatea crescand odata cu varsta.

 

Pentru a fi tratată cu succes, cele mai multe cazuri se rezolva cu tratamente non-invazive, în câteva săptămâni. În momentul diagnosticării, medicul vă vă oferi sfaturi și recomandări pentru terapia durerii. Chiar daca durerea exista și este supărătoare, ideal este să vă continuați activitățile de zi cu zi. Inactivitatea sau statul în pat pot înrăutăți sciatica. Acestea sunt câteva opțiuni de tratament pentru sciatica:

Terapia cald/rece
În primele zile de la debutul durerilor, este indicat să folosiți pungi cu gheata pe care să le aplicați local pentru a reduce inflamația. Acoperiți-le cu un prosop și aplicați pe zona dureroasa, 20 de minute, de câteva ori pe zi. După doua sau trei zile, încercați să utilizați corpurile calde pentru a relaxa zona dureroasa. Daca nu funcționează, puteți alterna intre cald și rece.

Stretchingul
Mișcările ușoare de stretching ale spatelui inferior pot fi de mare ajutor în sciatica. Puteți găsi online numeroase exerciții de stretching.

Medicația
Medicamentele fară prescripție, cum este ibuprofenul, pot reduce durerea și inflamația. Atenție, în acest caz, la utilizarea excesiva a aspirinei, ea având mai multe efecte adverse.

Exercițiile fizice
Cu cât faceți mai multa mișcare, cu atât creierul secreta mai multe endorfine. Acestea sunt hormoni secretați atunci când suntem fericiți și au un rol sedativ natural. În ceea ce privește tipul de mișcare recomandat, limitați-vă la exerciții de impact scăzut, cum ar fi înotul sau pedalatul pe o bicicleta staționară. Pe măsură ce durerea scade în intensitate, puteți încercă exercițiile aerobice și pe cele de întărire a musculaturii spatelui și abdomenului. Un stil de viață în care să includeți activitatea fizica vă scădea riscul reapariției durerilor.

Terapia fizica
O parte importanta a tratamentului pentru sciatica pot fi și exercițiile de recuperare, desfășurate sub îndrumarea unui kinetoterapeut. Ele au rolul de a îmbunătăți postura și de a tonifica mușchii spatelui.

Diagnosticul de sciatica
Sciatica este un simptom care variază de la persoana la persoana și depinde de afecțiunea care o cauzează.

Pentru a pune diagnosticul de sciatica, medicul vă dori să afle în primul rand istoricul medical. Vă vă întrebă daca ați suferit vreun traumatism, unde este localizata durerea și în ce fel o resimțiți, când o simțiți mai acut, când se ameliorează, când și cum a debutat.

Următorul pas vă fi examenul fizic, care implica testarea reflexelor și a forței musculare. Medicul vă poate solicita să faceți câteva mișcări pentru a determina ce activități vă provoacă durere.

Testele neurologice îi vor permite medicului să observe cum este condus impulsul nervos de-a lungul nervului sciatic, pentru a vedea daca exista anomalii. Acestea pot arata cu precizie zona afectata.

Testele imagistice vor permite specialistului să vizualizeze coloana vertebrala, determinandu-se astfel ce anume a cauzat sciatica. Cel mai frecvent, se recomanda radiografia de coloana vertebrala, RMN-ul și CT-ul.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel