Sari la conținut

Ce este “vampirismul bacterian”? De ce sunt atrase bacteriile de sângele nostru

Sursă foto: Halton Hosusing

Într-un nou studiu, oamenii de știință au descoperit că mai multe bacterii ce provoacă infecții sanguine periculoase intră în sângele nostru deoarece sunt atrase de lichidul sau serul din acesta.

Acest lucru se datorează cel mai probabil faptului că sângele uman conține o moleculă – aminoacidul L-serină – pe care bacteriile o pot folosi ca hrană. Cercetătorii care au efectuat studiul au numit acest fenomen „vampirism bacterian”, relatează Live Science.

Oamenii de știință s-au concentrat pe trei tipuri de bacterii întâlnite în mod obișnuit în intestinul uman, care aparțin familiei Enterobacteriaceae, numite Salmonella enterica, Escherichia coli și Citrobacter koseri. Astfel, s-a descoperit că toate cele trei specii prezintă aceste trăsături vampirice atunci când sunt expuse la serul luat de la oameni.

Noul studiu face lumină despre modul specific în care aceste bacterii care cauzează boli ajung să ne invadeze sângele.

Bolile inflamatorii intestinale favorizează infecția

Membrii familiei Enterobacteriaceae sunt de obicei asociați cu infecții ale fluxului sanguin care pot duce la sepsis sau otrăvire a sângelui. Sângele este în mod normal steril, ceea ce înseamnă că nu conține bacterii și alți potențiali agenți patogeni, așa că atunci când bacteriile intră în sânge, poate fi o mare problemă.

Deoarece multe dintre aceste bacterii Enterobacteriaceae trăiesc în intestin, persoanele cu boli care afectează apărarea imunitară a intestinului, cum ar fi boala inflamatorie intestinală (IBD), prezintă un risc deosebit de mare de a dezvolta infecții ale sângelui.

Dezvoltarea de noi medicamente

Dezvăluirea tendințelor bacteriilor care sunt atrase de sângele uman ar putea duce la noi metode de tratare a infecțiilor mortale ale fluxului sanguin, spun autorii noului studiu, care a fost publicat marți (16 aprilie) în jurnalul eLife.

„Învățând modul în care aceste bacterii sunt capabile să detecteze sursele de sânge, în viitor am putea dezvolta noi medicamente care să blocheze această capacitate”, a spus Sienna Glenn, autorul principal al studiului și cercetător postdoctoral la Universitatea de Stat din Washington.

bacterii intestinale
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

Pe scurt, aceste medicamente ar putea fi pentru vampirii bacterieni ceea ce usturoiul și crucifixele sunt pentru vampirii fictivi. „Aceste medicamente ar putea îmbunătăți viața și sănătatea persoanelor cu boală inflamatorie intestinală, care prezintă un risc crescut de infecții ale fluxului sanguin”, spune Glenn.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel