Sari la conținut

Ce facem în caz de colica biliară. Dieta specială pentru refacere după mesele îmbelşugate de Paşte

Criza de bilă sau colecistita, cum este cunoscută în termeni medicali, este o afecţiune frecventă în rândul populaţiei, care apar mai ales după mesele îmbelşugate de sărbători, în special de Crăciun şi de Paşte.

Vezica biliară (sau colecistul) este un organ, un mic rezervor ataşat de ficat, conectat la căile biliare. Rolul său este de a stoca bila în perioadele interdigestive, iar în timpul meselor de a o elibera prin căile biliare în tubul digestiv.

Cele mai frecvente simptome care apar în cazul colicii biliare sunt durerile în partea superioara dreaptă a abdomenului, ce pot iradia în spate sau în umărul drept şi pot fi însoţite de greaţă, vărsături bilioase, stare generală de rău, gust amar, de greață, cefalee şi de o serie de simptome din cadrul dispepsiei, cum ar fi balonarea.

Principala cauză a apariţiei colecistitei este litiaza biliară (formarea de calculi în colecist). Potrivit statisticilor, 10% din populaţia globului suferă de litiază biliară (pietre la fiere). Cea mai des utilizată şi la îndemână metodă de diagnostic este ecografia abdominală, care pune în evidenţă cu uşurinţă aceşti calculi.

Regim special de cruţare după sărbătorile pascale

În primele 24-48 de ore de la debutul bolii, se recomandă regim care să conțină multe lichide, precum ceaiuri de plante slab îndulcite, supe de legume, sucuri de fructe diluate. Se recomandă administrarea a doi sau trei litri, la fiecare două sau trei ore.

Ulterior, pentru refacere, este indicat un regim alimentar echilibrat, care sa conţină legume, fructe, lactate semidegresate, carne slabă şi cereale integrale.

Dieta specială include consumul de carnea slabă de pui sau de curcan – fără piele; peşte şi fructe de mare; lactate cu conţinut redus de grăsime – brânză dulce de vacă, urdă, chefir, iaurt, lapte bătut.

În privinţa legumelor şi a leguminoaselor, fasolea, mazărea sau lintea pot fi consumate crude sau preparate la cuptor sau grătar sub formă de supe, ciorbe, ghiveci.

Regimul alimentar este compus şi din fructe, pâine integrală, cereale şi paste integrale, nuci, migdale, seminţe, caju sau alune de pădure.

Vezica biliară are nevoie de alimente bogate în vitamina C, calciu și vitamina B pentru a funcționa corespunzător.

Alimente de evitat

Următoarele alimente trebuie evitate în cazul colecistitei acute:

  • supe si ciorbe grase sau condimentate
  • ciorba de burta
  • tocanite prajite
  • prajeli (oua, carne, ceapa, cartofi)
  • Tocaturi (chiftelute, mici, carnati)
  • Mezeluri grase
  • Afumaturi
  • Condimente
  • Fasole, varza, sarmale, muraturi
  • Maioneze
  • Salata de vinete, boeuf
  • Ciocolata, cacao
  • Smantana, unt, lapte gras, branzeturi grase
  • Grasimi de orice fel (porc, rata, gasca, oaie)
  • Bauturi alcoolice tari sau gazoase
  • Prajituri cu frisca sau oua

Colecistul (şi ficatul) se pot curăţa uşor de dopurile de colesterol, care sunt solubile în multe substanţe (sucuri de grepfrut, portocale, limonadă, suc de struguri, sucuri de fructe de pădure, ceaiuri de sunătoare, de anghinare, de armurariu sau rostopască etc.)

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel