Sari la conținut

Ce faci când copilul tău te anunță că este homosexual? Psiholog Radu Leca: „Lași tot la o parte și te ocupi doar de el”

Ce faci când copilul tău te anunță că este homosexual? Psiholog Radu Leca: „Lași tot la o parte și te ocupi doar de el”

Trăim vremuri tulburi, complexe, în care sănătatea mintală, fizică și psihică ne poate fi cel bun aliat. Toate noțiunile de bine și de rău par că se schimbă în fața ochilor noștri și uneori e foarte greu să știm cât și cum să acceptăm noul care năvălește în viețile noastre.

Dincolo, însă, de știrile din mass media pe care le comentăm mai mult sau mai puțin înfuriați, un eveniment cu adevărat impactant îl poate constitui un mod nou de a privi lumea al cuiva foarte apropiat familie noastre.

De exemplu, în cazul în care fiul sau fiica noastră ne anunță că este atras/ă de persoane de același sex, s-ar putea să nu știi cum să reacționezi, ce să spui, cum să te adresezu copilului tău. Ți se pare că, dintr-o dată, nu-ți mai cunoști propriul copil. Poate simți rușine. Poate simți revoltă. Poate simți milă. Poate simți furie.

Ce faci când copilul tău te anunță că este homosexual? Radu Leca: „Lași totul la o parte și te ocupi de el”

Un sfat cu adevărat folositor pentru acest tip de eveniment răscolitor și cu adevărat important pentru toți cei implicați, îl are psihologul Radu Leca. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Leca atrage atenția că un astfel de eveniment nu este despre tine, părintele, și nici despre emoțiile tale, ci doar despre copilul tău.

„Universul tău nu este, spre disperarea și necredința ta, Universul copilului tău. Este adevărat, tu ești părintele biologic al copilului tău, dar nu ești copilul tău. Faptul că tu ai așteptări, nu este obligatoriu să devină reale, doar fiindcă îți aparțin.

Nu poți cere de la viață ceva pentru copilul tău ca și cum ceri pentru tine. De ce? Nu este vorba despre tine! Poți cere de la Viață sănătate dar nu mai mult. Fiecare are drumul său.

Când tu ca părinte auzi pentru prima dată din gura copilului tău, născut băiat că el simte că este fată, lași tot și te ocupi doar de el. De ce? Ca să poți să-i oferi suportul necesar să înțeleagă real ceea ce simte.

Când tu ca părinte auzi pentru prima dată din gura copilului tău, născut fată că el simte că este băiat, lași tot și te ocupi doar de el. De ce? Ca să poți să-i oferi suportul necesar să înțeleagă real ceea ce simte.

Când tu ca părinte auzi pentru prima dată din gura copilului tău, născut băiat/fată că el simte că nu știe ce este, lași tot și te ocupi doar de el. De ce? Ca să poți să-i oferi suportul necesar să înțeleagă real ceea ce simte și ceea ce este”, explică psihologul.

Personalitatea, dezvoltarea și creșterea unui om,  modelată în funcție de 4 factori

Când un articol dezbate totalitatea sau partialitatea informațiilor prezentate, ce fac referire la sexualitatea unei persoane, este imperios necesar să se țină cont de cei patru factori existenți definitorii:

A. Identitatea sexuală

B. Identitatea de gen

C. Orientarea sexuală

D. Comportamentul sexual.

Doar în funcție de acești patru factori este modelată personalitatea, creșterea, dezvoltarea și funcționarea oricărui om.

Motivele ce conduc la căutare identității de gen

Motivele ce conduc la căutare identității de gen, de către adolescenți sunt clare dar subliniez faptul că apar zilnic, la nivel international

1. Divorțul părinților

2. Moartea părintelui/părinților/fraților

3. Bullyingul la care este supus adolescentul

4. Acceptarea unei provocări din gașcă

5. Formarea unei credințe personale, în urma desfășurării vieții în spațiul online. Subiectul găsește grupuri ce îl acceptă pentru ceea ce crede și simte că este, învățându-l să-și depășească limitările emoționale.

Înfruntarea adulților și colegilor pe care îi percepe la început drept dușmani, se realizează treptat, majoritatea cedând din lipsă de energie și implicare.

Transexualitatea nu este discutabilă când persoana s-a născut așa. Cazul poate fi validat științific

Există un caz particular când transexualitatea nu este discutabilă. Când persoana în cauză așa s-a născut. Acest caz este validat științific.

  • pentru toți cei ce nu se identifică cu sexul biologic cu care s-au născut se folosește termenul de transgenderism
  • pentru toți cei care doresc să aibă corpul sexului opus, modificând medical structura există termenul de transsexual
  • pentru toți cei care simt că aparțin ambelor genuri dintre cele două existente momentan există expresia gender fluid (fluid gender)
  • pentru toți cei care simt că Nu aparțin niciunui gen exista termenul de Nonbinar. Iar aici am un update: este real că persoanele non-binare simt ca nu sunt un gen sau altul. Genul exclusiv pentru ei, este „fluid”.

Identitatea de gen non-binară este reprezintă un termen care poate fi folosit pentru a identifica indivizii care pot experimenta o identitate de gen care nu este nici exclusiv masculin, nici exclusiv feminin sau se află între sau chiar dincolo de ambele genuri. Persoanele non-binare se pot identifica, de asemenea, ca fiind fluide de gen, adică o persoană care nu se identifică neapărat ca având un gen stabil.

Servicii Medicale - Bucuresti - Cabinet Individual De Psihologie Ra - eNevoie.ro

Psihologul Radu Leca: Combinația dintre adolescență și căutarea identității de gen reprezintă una dintre cele mai grele încercări prin care un părinte poate trece

Persoanele diagnosticate cu tulburare de identitate de gen, chiar dacă aparțin vizibil uneia dintre formele scrise mai sus, pot avea, fără probleme, oricare tip de orientare sexuală, care nu este obligatoriu corelată cu tulburarea identității genului.

„Atunci când un adolescent își dorește ceva anume, se aseamană cu un copil de maximum 4 ani ce află că Moș Crăciun i-a lăsat un cadou în altă parte decât acasă. Și își roagă părintele de 200 de ori să îl ducă să își primească darul.

Să dea Bunul Dumnezeu ca adolescentul tău să nu își dorească niciodată să fie fată dacă l-ai născut băiat și băiat dacă l-ai născut fată. Nu de alta dar o să facă tot ceea ce poate să iti arate că așa este el și nu cum știi tu.

Forța și determinarea cu care copilul tău se schimbă, este absurbă, din punctul tău de vedere și mult prea înceată din punctul lui de vedere.

Fiecare adult, convins (acceptat) de el că este diferit, reprezintă un război câștigat.

Combinația dintre adolescență și căutarea identității de gen reprezintă una dintre cele mai grele încercări prin care un părinte poate trece. Dar cu răbdare…”, a mai explicat psihologul Radu Leca.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: