Sari la conținut

Ce înseamnă că ai RH Negativ sau RH Pozitiv?

Deși ne-am obișnuit să adăugăm o descriere pozitivă sau negativă grupului nostru de sânge, factorul Rh joacă un rol mai important decât ne dăm seama mulți dintre noi. Cunoașterea grupei de sânge poate juca un rol important în viața și sănătatea ta.

În 1937, Karl Landsteiner și Alexander Weiner au descoperit o nouă grupă de sânge: grupa sanguină Rhesus sau factorul Rh. Proteina rhesus este numită după maimuța rhesus, care poartă și gena și este o proteină care trăiește la suprafața celulelor roșii din sânge. Această proteină este adesea numită și antigenul D. Când vine vorba de transfuzie de sânge, oricine este Rh pozitiv poate primi sânge de la cineva care este Rh negativ, dar cei cu grupe sanguine negative nu pot primi de la oricine cu grupă de sânge pozitivă.

Pentru a spune simplu, Landsteiner și Weiner au descoperit că tipurile de sânge pot fi fie Rh pozitiv, fie Rh negativ, dublând tipurile de sânge cunoscute în mod obișnuit de la patru (A, B, AB și O), la cele opt pe care le cunoaștem astăzi.

Cu toate acestea, când vine vorba de tipurile de sânge Rh, mulți dintre noi nu înțelegem pe deplin ce înseamnă să fii pozitiv sau negativ.

În Statele Unite, aproximativ 85% din populație are un grup sanguin Rh pozitiv, lăsând doar 15% cu Rh negativ. Așa cum moștenim „scrisoarea” grupului nostru de sânge de la părinții noștri, moștenim și factorul Rh de la ei.

Fiecare persoană are doi factori Rh în genetică, câte unul de la fiecare părinte. Singura modalitate prin care cineva poate avea o grupă de sânge negativă este ca ambii părinți să aibă cel puțin un factor negativ.

De exemplu, dacă factorii Rh ai cuiva sunt ambii pozitivi, nu este posibil ca copilul său să aibă un grup sanguin negativ. Doar persoanele cu cel puțin un factor Rh negativ vor avea un grup sanguin negativ, motiv pentru care apariția sângelui Rh negativ este mai puțin frecventă decât sângele Rh pozitiv.

Când Landsteiner și Weiner au descoperit proteina Rh, ei cercetau soluții pentru cauza unui mister medical care a ucis zeci de bebeluși în fiecare zi.

Acest lucru a condus la dezvoltarea și aprobarea de către FDA a RhoGAM® în 1968. RhoGAM, sau Rho(d) Imune Globulin Human, o soluție sterilizată făcută din sânge uman. Este folosit pentru a preveni un răspuns imun la mamele care sunt Rh negativ. Dacă o femeie însărcinată care are Rh negativ nu primește RhoGAM și poartă un copil Rh pozitiv, ea riscă sănătatea sarcinilor viitoare deoarece a fost expusă la sângele pozitiv de la actualul ei copil nenăscut.

Odată ce o femeie află că este însărcinată, medicul ei îi va testa sângele pentru a determina factorul Rh. Deoarece mai multe persoane sunt Rh pozitiv decât Rh negativ, este probabil ca o mamă cu Rh negativ să poată avea un copil care este Rh pozitiv, creând riscul de boală hemolitică a nou-născutului (HDN) în sarcinile viitoare, distrugând în esență celule de sânge roșii a acelui copil. Dacă o femeie este Rh negativ, cel mai probabil va primi o injecție RhoGAM.

Când o femeie primește RhoGAM, acesta își protejează sistemul imunitar de expunerea la sângele Rh pozitiv al bebelușului actual. Dacă nu primește injecția, corpul ei va dezvolta anticorpi care ar putea ataca globulele roșii pozitive ale bebelușilor în sarcinile ulterioare, ceea ce va provoca HDN.

HDN poate provoca boli grave, leziuni ale creierului sau chiar moartea unui făt sau nou-născut. Femeile însărcinate primesc de obicei RhoGAM de două ori în timpul sarcinii: o dată la aproximativ 28 de săptămâni și o dată în 72 de ore de la naștere, dacă, de fapt, nou-născutul este Rh pozitiv.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel