Sari la conținut

Simptome de afectare a rinichilor: urină spumoasă și alte 10 semne pe care nu ar trebui să le ignorați niciodată

boli renale
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Simptome de afectare a rinichilor

Peste 40 de milioane de oameni din întreaga lume au boală renală, iar majoritatea nu sunt conștienți de aceasta. Majoritatea cazurilor de boală renală nu sunt detectate din cauza absenței semnelor și simptomelor vizibile și proeminente. Potrivit experților, boala de rinichi se manifestă fizic în mai multe moduri, dar de cele mai multe ori, aceste simptome sunt diagnosticate greșit ca fiind cauzate de alte boli. În plus, cei care suferă de boli de rinichi de obicei nu prezintă niciun simptom decât extrem de târziu în evoluția bolii.

Întrucât boala de rinichi necesită atenție imediată și intervenție medicală, astăzi, în acest articol, vă vom spune 10 astfel de semne și simptome care pot apărea atunci când rinichii dumneavoastră nu funcționează corect.

10 semne că ai putea avea o boală de rinichi

Nu ignora niciodată aceste 10 semne și simptome care pot apărea atunci când rinichii tăi sunt în pericol:

Oboseală

Insuficiența renală severă poate duce la acumularea de toxine în sânge și alți contaminanți.

Un pacient care suferă de tulburări de rinichi poate prezenta oboseală, o senzație de slăbiciune și dificultăți de concentrare.

Anemia, care poate duce la oboseală și slăbiciune, este un alt efect secundar al bolii renale.

Probleme cu somnul

Când rinichii nu filtrează eficient sângele, toxinele nu părăsesc organismul prin urină. Ca urmare, ar putea fi dificil să adormi.

În plus, există o legătură între obezitate și boala cronică de rinichi, iar cei cu boală cronică de rinichi au o prevalență mai mare a apneei în somn decât persoanele fără această afecțiune.

Piele uscată și mâncărime

Atunci când rinichii nu sunt capabili să mențină echilibrul corect de minerale și nutrienți în sânge, boala renală severă este de obicei însoțită de boli minerale și osoase, care se pot prezenta ca piele uscată și mâncărime.

Urinare frecventa

Unul dintre cele mai comune semne ale oricărui tip de boală renală este modificarea ciclului urinar. Când observați că nevoia de a urina a crescut (mai ales noaptea), trebuie să vă faceți un control pentru boli renale.

Sânge în urină

Celulele sanguine sunt de obicei reținute în organism atunci când rinichii sănătoși filtrează deșeurile din sânge pentru a produce urină. Cu toate acestea, atunci când filtrele rinichilor sunt deteriorate, celulele sanguine pot începe să se „scurgă” în urină.

Urina spumoasa

Unul dintre cele mai frecvente semne de afectare a rinichilor sau boli de rinichi este urina spumoasă. Bulele excesive în urină, în special cele care au nevoie de mai multe spălări pentru a dispărea, sunt un semn că există o proteină prezentă.

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Umflare în jurul ochilor

Suferiți de sindromul ochilor umflați? Acest lucru se întâmplă în principal pentru că rinichii tăi eliberează o mulțime de proteine în urină, mai degrabă decât o stochează.

Gleznele și picioarele umflate

Ca urmare a retenției de sare cauzată de afectarea funcției renale, picioarele și gleznele se pot umfla. Umflarea la nivelul membrelor inferioare poate fi, de asemenea, un semn de boală hepatică, boli de inimă sau probleme cronice ale venelor picioarelor.

Pierderea poftei de mâncare

Scăderea apetitului este unul dintre semnele de avertizare ale bolii renale. Una dintre cauzele acestui lucru este de obicei acumularea de toxine cauzată de afectarea funcției renale.

Crampe musculare

Problemele funcției renale pot duce la anomalii electrolitice. Acest lucru se poate întâmpla din cauza prezenței excesive a nivelurilor de fosfor care pot scăpa de sub control atunci când rinichii nu funcționează bine, ducând la crampe musculare.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel